A. Navalno advokatai prašė Teismo nutraukti bylą, kurioje jis kaltinamas pavogęs iš valstybinės kompanijos medienos už 500 tūkst. dolerių (470 tūkst. eurų). Kritikai sako, kad šis procesas yra politiškai motyvuotas.

A. Navalnas, garsiausias Rusijos opozicijos lyderis, žurnalistams sakė, jog pakartotinio bylos nagrinėjimo tikslas yra atkurti pradinį nuosprendį, pagal kurį jis negali kelti savo kandidatūros rinkimuose.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas bylą nagrinėti iš naujo grąžino praėjusį mėnesį. Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) vasarį nusprendė, kad Rusija pažeidė A. Navalno teisę į teisingą teismą.

A. Navalnas lapkritį skundėsi, kad ši byla turėjo būti panaikinta ir kad pakartotinis nagrinėjimas reiškia, jog jam teks nuolat važinėti į posėdžius Kirove bei atsitraukti nuo savo politinės veiklos.

Tuo tarpu kitas opozicijos aktyvistas Ildaras Dadinas buvo perkeltas iš kalėjimo, kur, kaip teigia, buvo kankinamas, pirmadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Pranešime cituojamas Rusijos kalėjimų sistemos pareigūnas, kurio pavardė nenurodoma. Jis sakė, kad I. Dadinas buvo išvežtas iš kalėjimo Rusijos šiaurės vakaruose, bet nenurodė, kur jis bus perkeltas.

I. Dadinas pernai buvo nuteistas už griežto naujo įstatymo dėl viešų demonstracijų pažeidimo.

I. Dadino žmona Anastasija Zotova naujienų agentūrai AP sakė, kad negavo jokio oficialaus pranešimo apie vyro buvimo vietą.

Žmogaus teisių aktyvistai ragino I. Dadiną dėl jo paties saugumo perkelti iš kolonijos IK-7.

Praėjusį mėnesį I. Dadinas sakė, kad kalėjimo prižiūrėtojai jį kankino: mušė, grasino išžaginti ir nužudyti. Oficialaus tyrimo metu jokių pažeidimų nebuvo nustatyta.