„Pirmasis raketų pulkas, apginkluotas naujausiomis strateginėmis raketomis su hipergarsiniu sparnuotuoju bloku „Avangard“, buvo pradėtas eksploatuoti gruodžio 27 dieną 10 val. Maskvos (9 val. Lietuvos) laiku“, – sakoma oficialiame Gynybos ministerijos pranešime, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

Pasak Rusijos pareigūnų, šios raketos yra itin manevringus ir per bandymus yra pasiekusios 27 machų (apie 33 tūkst. km per valandą) greitį.

Vieno machas atitinka garso greitį ore; ties jūros lygiu jis yra apie 1 193 km per valandą.

Jokių kitų detalių apie „Avangard“ kovinio budėjimo pradžią nepateikiama, bet gynybos pareigūnai sakė, kad pirmasis šiomis raketomis apginkluotas pulkas bazuojasi Orenburgo srityje Uralo regione.

Gynybos ministerijos atstovas kol kas atsisakė pateikti daugiau komentarų.

Maskva teigė lapkritį pademonstravusi „Avangard“ JAV ginkluotės inspektoriams.

Prezidentas Vladimiras Putinas šio naujojo ginklo atvaizdų pademonstravo 2018-aisiais sakydamas savo metinę kalbą. Tąsyk jis tvirtino, kad „Avangard“ pajėgios išsisukti nuo visų esamų priešraketinės gynybos sistemų.

Rusija gyrėsi sukūrusi virtinę „neįveikiamų“ ginkluotės sistemų, pranokstančių visas potencialių priešininkų turimas gynybos priemones. Tarp šių sistemų buvo minimos tarpžemyninės balistinės raketos „Sarmat“ ir sparnuotosios raketos „Burevestnik“.

Šią savaitę V. Putinas sakė, kad Rusijai nebereikia vytis Vakarų valstybių ginkluotės plėtros srityje.

„Unikali padėtis mūsų šiuolaikinėje istorijoje: dabar jie mėgina prisivyti mus“, – tvirtino V. Putinas.