Tai praneša „Telegram“ kanalas „Baza“, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

Bandymai padegti karinius komisariatus buvo užfiksuoti įvairiuose regionuose – sričių centruose Sankt Peterburge, Kazanėje, Omske, Kalugoje, taip pat Možaiske, Podolske (Maskvos sritis), Verchneuralske, Kopeiske (Čeliabinsko sritis), Rosošėje ( Voronežo sritis).

Pasak leidinio, beveik visi padegėjai teigė, kad esą tai padaryti juos paskatino telefoniniai sukčiai. Daugeliu atvejų padegti karinius komisariatus mėgino moterys.

Pavyzdžiui, rugpjūčio 1-osios naktį už bandymą padegti Kopeisko karinį komisariatą buvo sulaikyta Čeliabinsko metalo konstrukcijų gamyklos darbuotoja 54 metų Irina R., kuri metė Molotovo kokteilį į karinio komisariato pastate esantį medicinos kabinetą.

Po dviejų valandų buvo bandoma padegti Verchneuralsko karinį komisariatą. Įvykio vietoje sulaikyta 34 metų vietos gyventoja Darja Š. Dar vieną karinį komisariatą buvo mėginama padegti Kalugoje. Ten už pasikėsinimą buvo sulaikyta 78 metų pensininkė.

Laisvės radijas praneša apie kitus incidentus. Možaiske už bandymą padegti karinį komisariatą sulaikytas vietos gyventoja, Kazanėje – 62 metų pensininkė.

Voronežo srities Rosošės mieste istorijos mokytoja buvo sulaikyta su buteliu padegamojo mišinio. Ji teigia, kad sukčiai prisistatė Centrinio banko darbuotojais. Iš pradžių jie pasakojo, kad jos vardu mėginama įforminti paskolą, o paskui įkalbėjo ją padegti karinį komisariatą, kad būtų sulaikytas ten neva pasislėpęs apgavikas.

Panašiomis aplinkybėmis okupuotame Kryme buvo sulaikyta rusų kalbos mokytoja. Teigiama, kad ši Feodosijos gyventoja gavo nurodymą padegti karinį komisariatą iš kažkokio „kuratoriaus“.

Maskvai pradėjus plataus masto agresiją prieš Ukrainą ir paskelbus mobilizaciją, daugelyje Rusijos regionų buvo padegti kariniai komisariatai, policijos skyriai ir administraciniai pastatai. Žinoma apie daugiau kaip 100 tokių incidentų.

Iš pradžių baudžiamosios bylos dėl padegimo buvo nagrinėjamos pagal straipsnius dėl svetimo turto sugadinimo ar chuliganizmo. Vėliau Rusijos valdžia informavo, kad tokie veiksmai bus laikomi teroristiniais išpuoliais, o bausmė už juos gali siekti 15 metų kalėjimo. Dešimtys žmonių jau buvo nuteisti ilgomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją