„Ponia Savčenko jau 82 dienas badauja. Po tokio ilgo laiko jai gresia liekamieji padariniai sveikatai arba mirtis“, – sakoma trečiadienio vakarą Briuselyje išplatintame F. Mogherini pareiškime, kurį cituoja agentūra AFP.

N. Savčenko praėjusių metų vasarą pakliuvo į Donbaso separatistų nelaisvę ir buvo išgabenta į Rusiją. Ji kaltinama teikusi koordinates apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainos Luhansko regione, per kurį žuvo du Rusijos žurnalistai. Maskvos pareigūnai tikina, kad, patekusi į separatistų nelaisvę, N. Savčenko pati pabėgo į Rusiją, tačiau pilotė teigia, jog ją išgabeno prievarta.

Nuo gruodžio vidurio 33 metų karė yra paskelbusi bado streiką. Vienas Kremliaus Žmogaus teisių tarybos narys praėjusią savaitę pareiškė, kad N. Savčenko sveikatos būklė labai pablogėjo. Jauna moteris esą gali „per kelias dienas mirti“. Rusijos tarnybos tuo tarpu pabrėžė, kad suimtosios būklė yra stabili.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė parašęs laišką savo kolegai iš Rusijos Vladimirui Putinui, reikalaudamas „nedelsiant“ paleisti ukrainietę. Jis ypač akcentavo, kad tai būtina padaryti dėl medicininių priežasčių.