„Žvalgybos bendruomenė su dideliu patikimumu vertina, kad Rusijos federalinės saugumo tarnybos FSB pareigūnai panaudojo nervus paralyžiuojančią medžiagą, žinomą kaip „Novičiok“, apnuodyti Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną 2020 metų rugpjūčio 20 dieną“, – sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

Atstovai pranešė, kad JAV įves sankcijas „septyniems Rusijos vyriausybės aukšto rango nariams“, tačiau daugiau detalių bus paskelbta kiek vėliau antradienį.

Derindamos veiksmus su Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos dar kartą pareikalavo, kad Rusija paleistų A. Navalną, kuris buvo suimtas sausį, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius gydėsi po apnuodijimo. Jo suėmimas ir A. Navalno kaltinimai, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra įsitraukęs į didžiulio masto korupcijos schemas, išprovokavo masinius protestus daugelyje šalies miestų.

Pareigūnai sakė, kad JAV įves sankicijas „septyniems Rusijos vyriausybės aukšto rango nariams“. Tikimasi, kad daugiau detalių bus paskelbta vėliau antradienį.

Pasak šaltinių, JAV taip pat suvaržys eksportą į Rusiją. Tai atitiktų J. Bideno pažadą Maskvos atžvilgiu laikytis griežtesnės linijos negu jo pirmtakas Donaldas Trumpas, ne kartą palankiai atsiliepęs apie V. Putiną.

„Siunčiame Rusijai aiškų signalą, kad už cheminių ginklų naudojimą sulaukiama aiškių pasekmių“, – sakė kitas pareigūnas.

Remdamasi dviem administracijos pareigūnais, pirmadienį CNN teigė, kad Jungtinės Valstijos koordinuos veiksmus su ES, kad nuspręstų, kas bus įtraukta į sankcijų sąrašą, ir jų įvedimo laiką.

Aleksejus Navalnas

Vieno pareigūno teigimu, sankcijos gali būti įvestos prezidento vykdomuoju įsaku už Rusijos atakas prieš JAV demokratiją, įskaitant kibernetinę ataką prieš bendrovę „SolarWinds“ ir užmokesčio siūlymą talibams už amerikiečių karių nužudymą, rašo CNN.

Tai būtų pirmosios J. Bideno įvestos sankcijos Rusijai.

Ankstesnis prezidentas Donaldas Trumpas dažnai buvo kaltinamas dėl esą pernelyg švelnaus elgesio Rusijos atžvilgiu.

ES anksčiau pirmadienį patvirtino sankcijas keturiems aukšto rango Rusijos pareigūnams, o Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių ekspertai paragino surengti tarptautinį tyrimą dėl A. Navalno apnuodijimo ir nedelsiant jį paleisti.

ES sankcijos bus taikomos Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) direktoriui Aleksandrui Kalašnikovui, Rusijos tyrimų komiteto vadovui Aleksandrui Bastrykinui, generaliniam prokurorui Igoriui Krasnovui ir Nacionalinės gvardijos direktoriui Viktorui Zolotovui.

Šie keturi asmenys bus pirmieji, kuriems suvaržymai bus įvesti pagal ES naująjį sankcijų už žmogaus teisių pažeidimus režimą, įsigaliojusį pernai gruodį. Jiems bus uždrausta atvykti į ES, o Bendrijos jurisdikcijoje esantis šių asmenų turtas bus įšaldytas.

A. Navalnas buvo įkalintas vasarį, kai sugrįžo į Maskvą iš Berlyno, kur 44-erių opozicionierius kelis mėnesius gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Kremlius: sankcijos Rusijai „nepasiekia tikslų“

Kremlius antradienį pareiškė, kad Vakarų sankcijos Rusijai yra neveiksmingos, reaguodamas į pranešimus, kad Europos Sąjunga ir JAV rengia naujas baudžiamąsias priemones Maskvai.

„Tie, kas tebepriklauso nuo šių priemonių, tikriausiai turėtų šiek tiek pagalvoti: ar tęsdami tokią politiką jie pasiekia kažkokį tikslą?“ – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Atsakymas būtų akivaizdus: tokia politika nepasiekia savo tikslų“, – pridūrė jis.

44 metų Kremliaus kritikas sausio viduryje buvo sulaikytas vos sugrįžęs į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl tos atakos A. Navalnas kaltina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Kremlius tokius kaltinimus neigia.