Spalio 13 dieną IS nutraukė dvi savaites tvyrojusią tylą dėl Rusijos antskrydžių Sirijoje. Paskelbtame garso įraše ši grupuotė ragina imtis „džihado“ tiek prieš Rusiją, tiek prieš Jungtines Valstijas, rašo „Radio Free Europoe Radio Liberty“ svetainė rferl.org.

40 minučių trukmės kalboje IS atstovas Abu Mohammedas al Adnani ragina „visur esantį islamiškąjį jaunimą įplieksti džihadą“ – šventąjį karą – „prieš rusus ir amerikiečius“.

Rusija bus įveikta“, - tvirtino A. M. al Adnani.

Ši A. M. al Adnani žinia yra pirmoji oficiali IS reakcija į Rusijos oro kampaniją, prasidėjusią rugsėjo 30 dieną.

Apie šiuos Rusijos antskrydžius nieko nerašė netgi faktiškai oficialus IS propagandos kanalas rusų kalba „Furat Media“.

Tačiau rusiškai kalbantys IS kovotojai reiškė savo nuomonę socialinėje žiniasklaidoje, daugiausia įspėdami Rusiją dėl „antro Afganistano“.

IS tyla nėra netikėta, turint galvoje, kad Rusijos smūgiai iš oro daugiausia buvo nukreipti pieš šios ekstremistinės grupuotės priešininkus, įskaitant „Al Qaeda“ padalinį Sirijoje – „Al Nusra“ frontą bei Vakarų remiamus nuosaikiuosius Laisvosios Sirijos armijos sukilėlius.

Iš tikrųjų nuo tada, kai prasidėjo Rusijos antskrydžiai, IS pasiekė pergalių prieš Sirijos sukilėlius šiaurinėje Alepo provincijoje.

Spalio 14 dieną Alepo provincijoje ir aplink Ahros bei Tel Džabino miestus IS toliau kovojo su sukilėlių grupuote „Liwa Suqour al Jabal“, kurią bombardavo Rusijos karinė aviacija.

IS pasiekimai šiaurinėje Alepo dalyje gali padėti šiai grupuotei sukelti grėsmę ar visai atkirsti į miestą einančias tiekimo linijas.

Tokią baimę dar labiau stiprina pranešimai, kad Sirijos kariuomenė, „Hezbollah“ ir Irano pajėgos rengiasi sausumos puolimui prieš sukilėlius Alepo rajone.

Socialinės žiniasklaidos paskyros rusų kalba, susijusios su „Al Nusra“ frontu, kritikavo IS už tai, kad ji puola sukilėlių grupuotes tuo pačiu metu, kai jas atakuoja Rusija.

„Kai amerikiečiai bombardavo IS, „Nusra“ nepuolė ir gynėsi nuo IS, o dabar IS naudojasi rusų smūgiais prieš musulmonus, kad užpultų mudžahedus“, - spalio 11 dieną „Facebook“ paskyroje „JMA Sham“ rašė „Nusra“ kovotojai iš Šiaurės Kaukazo. (Vėliau ši paskyra buvo panaikinta dėl „Facebook“ paslaugos sąlygų pažeidimo.)

Taigi kodėl IS apskritai paragino pradėti „džihadą“ prieš Rusiją ir kodėl tik dabar?

Ne sutapimas, kad A. M. al Adnani grasinimus Rusijai paskelbė po dienos, kai jo varžovas, „Al Nusra“ fronto lyderis Abu Mohammadas al Jolani, paragino Šiaurės Kaukazo kovotojus rengti atakas prieš rusų civilius gyventojus ir karius, keršijant už Maskvos smūgius iš oro.

„Jeigu Rusijos armija žudo Sirijos žmones, tuomet žudykite jų gyventojus. Ir jeigu jie žudo mūsų kareivius, tuomet žudykite ir jų kareivius. Akis už akį“, - pareiškė A. M. al Jolani.

Atakų baimė?

Maskvoje teroristinių atakų nebuvo nuo 2011 metų sausio, kai savižudis sprogdintojas Domodedovo tarptautinio oro uosto tarptautinių skrydžių atvykimo terminale pražudė 37 žmones.

Tačiau Rusijos valdžia spalio 12 dieną pranešė sužlugdžiusi stambų teroristinį išpuolį sostinėje. Federalinė saugumo tarnyba (FST) pareiškė, kad kai kurie su juo susiję asmenys – visi Rusijos piliečiai – buvo „praėję apmokymus IS stovyklose Sirijoje“.

Rusijos žiniasklaida spalio 13 dieną nurodė, kad vienas Maskvos teismas nusprendė tris įtariamuosius - Mochmadą Mežidovą, Elmaną Ašajevą ir Aslaną Baisultanovą suimti iki gruodžio mėnesio.

Galutinis planuotų atakų tikslas buvo „priversti Rusijos vyriausybę nutraukti savo ginkluotųjų pajėgų operacijas prieš IS Sirijoje“, teigė tyrėjai.

Pasak pranešimų, įtariamas šios atakos organizatorius buvo kovotojas iš Kabaldos – Balkarijos respublikos, kurio policija ieškojo daugiau kaip dešimtmetį. Tai verčia abejoti, ar šis asmuo galėjo lankytis Sirijoje. Toks kovotojas turėjo būti FST ieškomų asmenų sąraše, o tai reiškia, kad jei jis kovojo ar treniravosi Sirijoje, jam turėjo būti itin sunku sugrįžti į Rusiją be FST žinios.
Pasak FST, vienas iš trijų įtariamųjų – A. Baisultanovas – prieš rengiant ataką taip pat buvo Sirijoje.

Tačiau FST nepasakė, kad Sirijoje A. Baisultanovas būtų kovojęs IS gretose.