Jei paliaubos, kurios prasidės rugsėjo 12 d. nusileidus saulei, truks septynias dienas ir Jungtinės Tautos (JT) galės atgabenti pagalbos siuntą apsuptiems Alepo žmonėms, Rusija ir JAV įsteigs bendrą įgyvendinimo centrą, kuris organizuotų amerikiečių ir rusų oro išpuolius prieš „Islamo valstybę“ (IS) ir Sirijos džihadistų grupuotę – „Al Nusra“ frontas, kuri save vadina „Jabhat al Nusra“ ir yra paskelbusi atsiskyrimą nuo teroristinės organizacijos „Al Qaeda“.

Rusijos ir JAV planas ir galima ilga oro išpuolių kampanija Sirijoje – šeštadienį Ženevoje paskelbto susitarimo dalis. Jei planas bus įgyvendintas, Rusija gali vėl tapti viena iš galingiausių pasaulio valstybių, bent jau Artimuosiuose Rytuose, t. y. atgauti statusą, kurį prarado 1991 m. žlugus Sovietų Sąjungai. Karinė partnerystė, siekiant suduoti smūgį „IS“ ir „Al Nusrai“, yra Maskvos iniciatyva, kuria reikalaujama, kad Sirijos oro pajėgos nutrauktų kovas visose opozicijos teritorijose, išskyrus užimtas „IS“.

JAV ir Rusijos plano tikslas – kovoti su abiem „teroristų“ judėjimais, tiesa, sunku suprasti, kaip tai pavyks įgyvendinti. Planas sudarytas tam, kad nuosaikios prieš B. al Assadą kovojančios grupės atsiskirtų nuo „Al Nusros“, į kurią bus nukreipti oro išpuoliai. Kita vertus, visuotinai sutariama, kad nuosaikių grupuočių Sirijoje nedaug, o tų, kurios prisijungė prie „Al Nusros“ ir ėmė kovoti su buvusiais sąjungininkais, gyvavimo laikas gali būti ne toks ilgas, kad džiaugtųsi Rusijos ir JAV teikiama oro apsauga. „Al Nusra“ – ne tik gausiai ginkluota, organizuota ir daugelyje Sirijos dalių veikianti grupuotė, ji – gana stipriai politiškai remiama arabų sunitų populiacijos. Nebus lengva ją („Al Nusrą“) susilpninti ar eliminuoti.

Rusijos ir JAV oro išpuolių kampanijoje yra paslaptingas elementas. Abiejų šalių oro išpuoliai prieš „IS“ ir „Al Nusrą“ buvo veiksmingi, tačiau oro pajėgomis reikalinga ir sausumos pajėgų pagalba.

Ekstremalūs džihadistai neatsilaikė prieš tokį bombardavimą ir patyrė didelių nuostolių, bandydami atremti išpuolius. Pavyzdys – keturis su puse mėnesio trukusi Sirijoje esančios kurdų citadelės Kobanės apgultis (2014–2015 m.) ir Faludžos apgultis.

Faludža

Tačiau naujos karo iš oro fazės Sirijoje metu neaišku, kas parūpins sausumos pajėgų, kurios bendradarbiautų su karinėmis oro pajėgomis ir okupuotų teritorijas, iš kurių būtų išvaryta „IS“.

Per pastaruosius metus „IS“ nusilpo. Ji laimėjo didžiausias savo pergales 2015 m. gegužę Ramadyje (Irakas) ir Palmyroje (Sirija), vėliau prarado šių abiejų miestų kontrolę. Neseniai Irako kariuomenė, padedant Amerikos oro pajėgoms, išvarė „IS“ iš Faludžos, kurią („IS“) kontroliavo dvejus su puse metų. Rugpjūtį Turkijos kariuomenė uždarė paskutinį laisvą buvusį Sirijos ir Turkijos pasienio lopinėlį, taigi „IS“ neteko išėjimo į išorę. Bet nors „IS“ patyrė skaudžių pralaimėjimų, ji dar nėra įveikta. Ji turi tūkstančius patyrusių karių, o savo teroristų išpuoliais užsienyje gali daryti įtakos politinei darbotvarkei.

Nepaisant teritorinių pralaimėjimų Sirijoje, „IS“ tebekontroliuoja Raką ir didelę dalį Eufrato slėnio. Tiesa, jos branduolys visada buvo Irake. 2014 m. vasarą „IS“ užgrobė Mosulą, o tai suteikė grupuotei galimybę paskelti kalifatą ir tapti nauja demoniška veikėja pasaulio scenoje. Dabar kurdų ir Irako karines pajėgos telkiasi, norėdamos atgauti Mosulą (didžiausią gyvenamą centrą iš iki šio „IS“ užgrobtų). Jei „IS“ negalės kontroliuoti Mosulo, jos galia ir įtaka Sirijoje stipriai sumažės.

Norėdamas išsiaiškinti, kokios nuotaikos vyrauja Mosule ir kaip „IS“ reaguoja į išpuolių grėsmę, „The Independent“ korespondentas parašė elektroninį laišką vietos apžvalgininkui, kurio pseudonimas – Hammadas Abu Jasimas. Turint omenyje, kad „IS“ neseniai nubaudė mirties bausme moterį ir jos dukterį už tai, kad iš aukšto pastato Mosule kalbėjo mobiliuoju telefonu su artimaisiais Erbilyje, vyriškio noras nesiviešinti suprantamas.

Taigi H. Abu Jasimo teigimu, yra ženklų, kad „IS“ kilnoja savo narius mieste ir išveda iš miesto.

Islamo Valstybė

„Mačiau ilgas eiles didelių automobilių, vežančių baldus, įrangą iš Mosulo universitetinių koledžų į kitas miesto dalis ir už miesto. „IS“ tuština viešąsias institucijas Mosule. Be to, prieš dvi dienas ji pradėjo kampaniją prieš interneto kavines – uždarė tas, kurių savininkai turi ne Mosule gyvenančių giminaičių“, – sakė apžvalgininkas.

Yra požymių, kad „IS“ nerimauja – ji uždaro daugelį savo karinių ir saugumo bazių, veikiausiai įtaria, kad apie jų veiklą žinoma ir JAV lėktuvai į jas taikysis. Dar akivaizdesni požymiai, kad mažėja finansiniai IS ištekliai. H. Abu Jasimas rašo, kad iki praėjusios savaitės žuvusių IS karių šeimos gaudavo dideles išmokas, o praėjusią savaitę negavo. Šeimų nariams pasakė, kad jų (šeimų) daugėja, o kalifato išteklių mažėja, taigi sunkiu laiku reikia paremti (kalifatą).
Snaiperiai nušovė kelis „IS“ narius, dirbusius patikros punktuose. Snaiperių tapatybė neišaiškinta.

H. abu Jasimas sako pažinojęs vieną – jį nušovė dieną netoli savo namų. Kitą rado negyvą kabinete. Po tokių įvykių suėmė daug civilių gyventojų, o IS kariai persikraustė į saugesnį rajoną su daugiau patikros punktų ir griežtesne apsauga.

Daliai vietos gyventojų, daugiausia – prekybininkams, kurie bendradarbiavo su „IS“, davė ginklų, nors H. Abu Jasimo teigimu, jie nėra lojalūs „IS“ ir slapta ją išduoda. Šiaip ar taip „IS“ savo taisykles įtvirtina žiauriomis bausmėmis.

Anot H. Abu Jasimo, praėjusią savaitę jis matė, kaip viešai nuplakė žmones už tai, kad jie žiūrėjo palydovinę televiziją. Akivaizdu, kad „IS“ daro, ką galėdama, kad atremtų artėjantį Mosulo puolimą, bet vis tik priešo pajėgos nepalyginamai didesnės.