JAV parengtas tekstas turėjo būti priimtas 19 val. 30 min. Grinvičo (22 val. 30 min. Lietuvos) laiku, bet Maskva sutrukdė tai padaryti, naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis.

Kinija pasekė Rusijos pavyzdžiu, tad šios pastangos buvo blokuotos, pridūrė diplomatas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Po ketvirtadienį Saugumo Taryboje vykusių aštrių ginčų pasiūlytame JAV parengtame pirminiame dokumente Ankara tebuvo raginama grįžti prie diplomatinių priemonių dėl saugumo priežasčių.

Tačiau galutinio pareiškimo projekto tonas buvo sugriežtintas – jame Turkija raginama sustabdyti savo operaciją. Šie pataisymai buvo atlikti per parą sulaukus susirūpinusių Saugumo Tarybos narių komentarų.

„Saugumo Tarybos narės išreiškė gilų susirūpinimą dėl Turkijos karinės operacijos ir jos padarinių, taip pat humanitarinėje ir saugumo plotmėse, - sakoma užblokuotame pareiškime. – Jos ragina Turkiją sustabdyti savo karinę operaciją ir visokeriopai naudotis diplomatiniais kanalais, kad išspręstų savo nerimą dėl saugumo.“

Rusijos diplomatinė atstovybė prie JT prašė suteikti laiko iki penktadienio pasikonsultuoti su Maskva, kad būtų galima nuspręsti, ar ji palaikys šį pareiškimą.

Penktadienį Pentagonas pasmerkė Turkiją dėl trimis dienomis anksčiau pradėto puolimo prieš kurdų vadovaujamas pajėgas ir perspėjo dėl galimų „rimtų pasekmių“ Ankarai, nors JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kaip atrodė iš pradžių, nebyliai pritarė šiai operacijai.

Vėliau JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas sakė, kad D. Trumpas suteikė leidimą imtis plačių sankcijų, turinčių įtikinti Turkiją nebetęsti karinių veiksmų Sirijos šiaurės rytuose.