Apie tai rašo CNN.

Ministerijos atstovė žiniasklaidai Marija Zacharova, atsakydama į rusų žurnalisto užduotą klausimą apie TATENA vadovo Rafaelio Grossi teiginius, jog ekspertai artėja prie susitarimo dėl saugumo zonos AE teritorijoje ir kad šio objekto kontrolė galėtų būti perduota trečiajai šaliai, pareiškė: „Negali būti jokios kalbos apie Zaporižios AE kontrolės atėmimą iš Rusijos ar jos perdavimą kokiai nors trečiajai šaliai. Ši jėgainė yra Rusijos teritorijoje ir ją visapusiškai kontroliuoja Rusija. Mūsų manymu, tik mes galime užtikrinti fizinę ir branduolinę AE saugą.“

TATENA į šį Maskvos pareiškimą dar nesureagavo.

Praėjusią savaitę R. Grossi tikino turįs vilčių, kad TATENA, Rusijai ir Ukrainai dėl AE apsaugos pavyks susitarti iki šių metų galo. „Yra konkretus pasiūlymas dėl Zaporižios (AE) saugumo ir šiuo klausimu jau padaryta svarbi pažanga... Abi pusės sutaria dėl keleto pagrindinių principų. Pirmasis liečia apsaugą: pagal jį sutinkama, kad nevalia šaudyti į elektrinę ar iš jos. Pagal antrąjį pripažįstama, kad tik TATENA gali padėti judėti į priekį. Apie tai spalio 11 d. Sankt Peterburge kalbėjausi su (Rusijos) prezidentu (Vladimiru) Putinu“, – teigė TATENA vadovas.

Jis pridūrė, kad Maskva tokiam siūlymui iš esmės neprieštaravo. Kalbėdamas apie Ukrainos pusę, R. Grossi tvirtino, kad Kyjivas „suprantamai reikalauja iš elektrinės patraukti visą ginkluotę. Tačiau tai vis vien būtų bendro susitarimo dalis“.

Zaporižios AE Rusija užgrobė kovą. Nuo tada ji vis apšaudoma. Ši jėgainė yra didžiausias tokio tipo objektas visoje Europoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją