Pasak buvusio Rusijos ambasadoriaus Europos Sąjungoje, "labai svarbu, kad esama viešo ir politinio palaikymo šiam projektui Chabarovske", kur ketvirtadienį prasidės dviejų dienų ES ir Rusijos viršūnių susitikimas.

"Kai kurios šalys, kaip Prancūzija ir Vokietija parodė susidomėjimo bei pritarė šiai iniciatyvai", - pažymėjo V.Lichačiovas. - Bet jaunesnės ES narės, kaip Estija, Latvija ir Lietuva yra kategoriškai prieš".

2008-ųjų birželio 5 dieną, lankydamasis Vokietijoje, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasiūlė naują Europos saugumo paktą, kuris pakeistų dar šaltojo karo metais sudarytas sutartis.

Chabarovske Rusija taip pat ketina pateikti savo požiūrį į Europos Komisijos kovo mėnesį pasirašytą susitarimą su Ukraina dėl energetikos plėtojimo, pažymėjo V.Lichačiovas.

Susitarimas, kuriame Ukraina pasižadėjo pažaboti korupciją savo dujų eksporto pramonėje, už tai gaudama investicijų iš Vakarų, sukėlė griežtą Maskvos nepasitenkinimą.

Ministras pirmininkas Vladimiras Putinas pavadino šią sutartį "neprofesionalia", pasiskundė, jog šitaip ignoruojami Rusijos interesai bei pagrasino peržiūrėti Rusijos santykius su ES.

Pasak V.Lichačiovo, Chabarovske viršūnių susitikime Rusija pateiks savo idėjas, o "Eurokomisaras Andris Piebalgas ir Rusijos energetikos ministras grįžę namo turės atidėti savo darbus ir imtis jų (nagrinėjimo)".

Europos Sąjungai Chabarovsko viršūnių susitikime atstovaus ES pirmininkaujančios Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas, Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuel Barroso ir ES užsienio politikos vadovas Javier Solana.