Maskva neigia vogusi grūdus, tačiau JAV tvirtina, kad yra patikimų pranešimų, jog Rusija juos savinasi.

Rusijos paskirtas pareigūnas Jevgenijus Balickis, atsakingas už Rusijos okupuotas Ukrainos Zaporižios regiono teritorijas, šią savaitę sakė, kad grūdai iš ten buvo gabenami į Krymą, pakeliui į Artimuosius Rytus.

Paklaustas, ar pasiektas koks nors susitarimas parduoti šiuos grūdus Turkijai arba kuriai nors Artimųjų Rytų šaliai, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsakė: „Kol kas jokių susitarimų nepasiekta, darbas tęsiasi“.

Jis sakė negalįs patvirtinti J. Balickio pareiškimo, kad grūdai geležinkeliu buvo išsiųsti į Krymą, kurį Rusija 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį per spaudos konferenciją Turkijoje užsipuolė ukrainiečių žurnalistą, kuris jo paklausė apie Rusijos „vagystę“, sakydamas: „Jūs (ukrainiečiai) visada taip rūpinatės, ką ir iš kur galima pavogti, ir manote, kad visi taip elgiasi“.

Ukraina yra pagrindinė grūdų eksportuotoja į Afriką ir Artimuosius Rytus, o dėl Rusijos invazijos sutrikęs jų gabenimas kelia kainas ir skatina tarptautinę maisto krizę.

Turkija siekia, kad Rusija ir Ukraina susitartų dėl grūdų eksporto iš Ukrainos uostų atnaujinimo. S. Lavrovas po derybų čia pareiškė, kad Rusija atliko savo dalį ir dabar nuo Ukrainos priklauso, ar ji išminuos savo uostus, kad laivai galėtų išplaukti į Juodąją jūrą.

Tačiau Turkijos pastangos sušvelninti pasaulinę maisto krizę derantis dėl saugaus grūdų išvežimo sulaukė pasipriešinimo. Ukrainos ambasadorius Turkijoje trečiadienį pareiškė, kad joks susitarimas dėl grūdų eksporto per Juodąją jūrą saugumo neįmanomas be Kyjivo dalyvavimo, ir apkaltino Rusiją, kad ši teikia nerealistinius pasiūlymus, pavyzdžiui, tikrinti laivus.

Ambasadorius Vasilijus Bodnaras per nuotolinę spaudos konferenciją sakė, kad Kyjivui svarbu, jog Turkija ir toliau tarpininkautų šiuo klausimu ir kad ji toliau kalbėtųsi tiek su Kyjivu, tiek su Maskva.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją