Ministerija nurodė, kad sukilėlių lyderiams ir Damaskui sudarius atitinkamą susitarimą jos kariniai stebėtojai Sirijoje organizavo kovotojų evakuaciją autobusais ir kad šis procesas turėjo prasidėti 4 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku.

Tačiau civilinių autobusų kolona, atvažiavusi į Salahedino rajoną, buvo apšaudyta iš sukilėlių teritorijos – kovotojams „persigrupavus, atnaujinus kovos veiksmus“ ir bandant prasiveržti pro Sirijos pozicijas į šiaurės vakarus, sakė Rusijos ministerija.

„Teroristų ataka buvo atremta. Sirijos armija tęsė savo operaciją sukilėlių kontroliuojamiems rytiniams Alepo rajonams išvaduoti“, – sakoma Rusijos kariškių pareiškime, nenurodant, ar režimo operacija vyksta ir šiuo metu.

Antradienį pasiektu susitarimu, kuriuo turėtų baigtis ne vienus metus trukęs opozicijos pasipriešinimas Alepe, civiliai ir sukilėliai yra raginami skubiai pradėti evakuotis iš miesto.

Tačiau žiniasklaida pranešė, kad autobusai, kuriais iš Alepo turėjo būti išvežti sukilėliai ir civiliai, grįžo į parkus.

Jei paliaubų susitarimas bus įgyvendintas, jis žymėtų didelę pergalę prezidentui Basharui al Assadui, prieš kurį opozicijos jėgos sukilo 2011 metais.

Anksčiau trečiadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, jog Maskva tikisi, kad sukilėlių priešinimasis Alepe baigsis per „dvi ar tris dienas“ ir kad ši situacija bus „išspręsta“.

Maskva savo ištikimo sąjungininko B.al Assado pajėgas remia bombardavimo kampanija. Tuo tarpu Vašingtonas remia su režimu kovojančias sukilėlių pajėgas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad S.Lavrovas antradienį situaciją Alepe aptarė su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu.

Turkija antradienį patvirtino, kad buvo sudarytas susitarimas nutraukti ugnį ir kad išvykstantieji keliaus į Sirijos šiaurės vakaruose esančią Idlibo provinciją, kurią beveik visą kontroliuoja galingas sukilėlių aljansas „Užkariavimo armija“.

Alepo kritimas būtų didžiausias sukilėlių pralaimėjimas nuo Sirijos konflikto pradžios 2011 metais. Atkovojusi Alepą vyriausybė kontroliuotų penkis didžiuosius šalies miestus.

Sirijos režimo aviacija smogė sukilėliams rytų Alepe

Sirijos vyriausybės pajėgos trečiadienį atnaujino aviacijos smūgius sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje Alepo rytinėje dalyje, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Antskrydžiai buvo atnaujinti sustabdžius anksčiau sudarytą susitarimą, pagal kurį iš tų rajonų turėjo būti evakuoti civiliai ir sukilėliai.

Vyriausybės karo lėktuvai smogė kelioms teritorijoms sukilėlių tebekontroliuojamuose mažuose Alepo rajonuose, režimo pajėgoms baigiant prieš mėnesį pradėtą operaciją, kurios tikslas – susigrąžinti visą šį miestą, nurodė nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Alepo evakuacijos susitarimas sustabdytas

Susitarimas dėl civilių ir sukilėlių evakuacijos iš opozicijos kontroliuojamų Alepo dalių buvo sustabdytas paprieštaravus Sirijos vyriausybei, trečiadienį pranešė sukilėliai ir režimui artimas šaltinis.

Sukilėliai nurodė, kad vyriausybė ir jos sąjungininkas Iranas blokuoja susitarimo įgyvendinimą. Režimui artimas šaltinis teigė, kad vyriausybė prieštarauja dėl dalies žmonių evakuacijos ir reikalauja nurodyti jų tapatybes.