Rusijos teisėsaugos pareigūnai gruodžio 25 dieną sulaikė Japonijos pilietį, bandžiusį gauti „įslaptintos informacijos apie Rusijos karinį potencialą Tolimuosiuose Rytuose“, naujienų agentūrai AFP sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Japonas, kurio pavardė neskelbiama, buvo atvykęs į Rusiją su žiniasklaidos atstovų viza. Jis buvo perspėtas dėl „jo veiksmų neleistinumo“ ir gavo nurodymą išvykti iš šalies, nurodė Užsienio reikalų ministerija.

Kitą dieną jis paliko Rusijos teritoriją, priduriama pranešime.

Rusijos URM dėl šio incidento iškvietė Japonijos diplomatą ir įteikė jam protesto notą, skelbia Maskva.

Ministerijos atstovas atsisakė atsakyti į klausimą, kodėl apie šį įvykį pranešta tik dabar.

Sekmadienį Japonijos policija suėmė buvusį korporacijos „SoftBank“ darbuotoją, kaip įtariama, vogusį patentuotą informaciją iš šios telekomunikacijų milžinės ir perdavinėjusį ją Rusijos pareigūnams.

Įtariama, kad 48 metų Yutaka Araki gavo „komercinių paslapčių iš kompiuterinio serverio vienoje su telekomunikacijomis susijusioje bendrovėje praėjusių metų vasario 18 dieną, taip pažeisdamas Japonijos nesąžiningos konkurencijos prevencijos įstatymą“.

Nors bendrovės pavadinimas neskelbiamas, tačiau vietos žiniasklaida praneša, kad tai yra mobiliojo ryšio tiekėja „SoftBank Corp“, priklausanti „SoftBank Group“.

Japonijos policija įtaria, kad su šia operacija susiję prekybos pareigūnai, dirbantys Maskvos pasiuntinybėje Tokijuje, pranešė žiniasklaida.

Tačiau Rusijos ambasada šiuos pranešimus pavadino „apgailėtinais“ ir „pigiais įtarimais šnipinėjimu“.

Pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministerija neatsakė į klausimą, ar šie du incidentai yra kaip nors susiję.