Kaip rašo tvrain.ru, teroristų lyderis galėjo žūti gegužės 28 dieną per susitikimą rytiniame Rakos priemiestyje.

„Remiantis informacija, kuri tikrinama įvairiais kanalais, susitikime (kurį atakavo Rusijos pajėgos) dalyvavo taip pat ir „Islamo valstybės“ lyderis Ibrahimas Abu Bakras al-Baghdadi, kuris per smūgį buvo likviduotas“, – pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Rusijos gynybos ministerija taip pat informavo, kad per Su-35 ir Su-34 naikintuvų smūgį buvo užmušti aukšti IS vadovai, kurie įėjo į taip vadinamos karinės tarybos organizacijos sudėtį, taip pat apie 30 vidurinės grandies lauko vadų ir apie 300 jų asmeninės apsaugos kovotojų.

Anksčiau „Associated Press“ pranešė, remdamasi amerikiečių pareigūnais, kad IS lyderiai perkėlė savo štabą į Majadino miestą po tarptautinės koalicijos Rakos ir Mosulo puolimo operacijos pradžios. Ten galimai ir buvo al-Baghdadi.

„Tarp likviduotų teroristų – Rakos emyras Abu al Haji al Misri, emyras Ibrahimas al Nayefas al Hajjas, kontroliavęs rajoną nuo Rakos miesto iki Suchnos gyvenvietės, ir IS saugumo tarnybos vadas Suleymanas al Shauakhas“, – sakoma pranešime.

Rusijos aviacija bombardavo IS vadavietę gegužės 28-ąją tuojau po vidurnakčio, kai žvalgybos bepiločių skraidyklių surinkta informacija patvirtino grupuotės vadeivų susitikimo vietą ir laiką.

„Apie Rusijos aviacijos veiksmų laiką ir vietą bendradarbiavimo kanalais buvo iš anksto informuoti amerikiečiai“, – pažymėjo Gynybos ministerija.

Kariškiai nurodė, kad informacijos apie Rakos pietiniame priemiestyje planuojamą „Islamo valstybės“ vadų pasitarimą Sirijoje veikiančio Rusijos karinio kontingento vadovybė gavo gegužės pabaigoje.

„Tikrinant informaciją pavyko išsiaiškinti, kad šio susitikimo tikslas – suplanuoti kovotojų atsitraukimo iš Rakos maršrutus į vadinamąjį pietų koridorių“, – informavo ministerija.

Nesirodė viešumoje

IS aukščiausiasis lyderis B. al Baghdadi nesirodė viešumoje pastaruosius trejus metus – nuo pasiskelbimo „kalifu“ Irako šiauriniame Mosulo mieste.

Jo grupuotė liūdnai pagarsėjo radikaliu islamo teisės – šariato – taikymu. Kovotojai savo kontroliuojamose teritorijose vykdė žiaurias egzekucijas užmėtant akmenimis, nupjaunant galvą, numetant nuo aukštų statinių. Kai kuriems apkaltintiems žmonėms būdavo kapojamos galūnės.

Irake gimęs B. al Baghdadi, ieškomiausias žmogus pasaulyje, kaip teigiama, anksčiau asmeniškai luošindavo arba žudydavo kitus žmones.

Jis pramintas „Vaiduokliu“, kai esą keliskart buvo pastebėtas prie Sirijos ir Irako sienos, bet jo buvimo vieta niekada nebuvo patvirtinta.

JAV palaikomos arabų ir kurdų pajėgos praeitą antradienį įsiveržė į IS tvirtovę Raką pirmąkart nuo 2014 metų, kai šis miestas tapo „Islamo valstybės“ paskelbto „kalifato“ sostine ir viena šiurpiausių šios grupuotės nusikaltimų arena.

Apie mirtį buvo skelbiama ir anksčiau

Apie al-Baghdadi mirtį jau buvo skelbta ir anksčiau. 2015 metų vasarį televizijos kanalas „Al-Arabija“ pranešė apie IS lyderio mirtį po aviacijos smūgio. Ši informacija nepasitvirtino – patikslinta, kad jis buvo sunkiai sužalotas, pažeistas ir stuburas, tačiau jis liko gyvas.

Pernai birželį žiniasklaida pranešė, kad jis buvo užmuštas JAV karinių pajėgų.

Abu Bakras al-Baghdadi vadovauja „Islamo valstybei“ nuo 2010 metų. Po to, kai organizacija paskelbė „kalifatą“ užgrobtose teritorijose 2014 metų birželį, Abu Bakras al-Baghdadi tapo IS „kalifu“.