Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas taip pat paneigė praėjusią savaitę pasirodžiusius pranešimus, esą Rusijos karinės žvalgybos vadovas buvo nuvykęs į Damaską mėginti įtikinti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą atsistatydinti, ir kad Maskva galėtų jam suteikti prieglobstį.

S.Lavrovas argumentavo, kad tokia kelionė nebuvo būtina, nes B.al Assadas rudenį lankėsi Maskvoje ir dalyvavo išsamiose derybose su prezidentu Vladimiru Putinu.

„Niekas neprašė ir niekas nesiūlė jokio politinio prieglobsčio“, – sakė S.Lavrovas.

Rusijos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad kurdų Demokratinės sąjungos partija (PYD) atlieka svarbų vaidmenį kovoje su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS) ir turi būti neatsiejama Sirijos konflikto politinio sprendinio dalyvė.

Turkija laiko PYD Kurdistano darbininkų partijos (PKK) padaliniu. Ankara jau seniai kovoja su PKK separatistais ir laiko tą organizaciją teroristine grupuote.

S.Lavrovas perspėjo, kad būtų „didžiausia klaida“ nepakviesti PYD į taikos derybas.

„Kaip galima kalbėti apie politines reformas Sirijoje, jeigu ignoruojate pagrindinę kurdų partiją“, – stebėjosi jis, pridūręs, kad kurdai sudaro 15 proc. tos šalies gyventojų.

Šiuos komentarus S.Lavrovas išsakė prieš penktadienį Ženevoje numatytą Sirijos taikos derybų pradžią.

JT specialusis įgaliotinis Staffanas de Mistura pranešė, kad tikisi antradienį išsiųsti pakvietimus delegacijų nariams, o įtakingos šalys, tarp jų Rusija ir Turkija, daro didelį spaudimą dėl šio proceso dalyvių sudėties.

Rusija, kuri yra svarbiausia B.al Assado sąjungininkė, ragina įtraukti kurdų atstovus. Jungtinės Valstijos ir kitos šalys taip pat palaiko kurdus, kovojančius su IS. Tačiau kurdų dalyvavimui griežtai nepritaria Turkija.

Maskvos santykiai su Ankara lapkritį smarkiai pašlijo, kai turkų naikintuvai prie sienos su Sirija numušė vieną Rusijos karo lėktuvą.