Žurnalistai gavo sutarties tekstą ir perduotų raketų numerių sąrašą ir palygino su raketų Kh-55, kurias Rusijos kariuomenė pradėjo naudoti prieš Ukrainą per plataus masto invaziją, numeriais. Aptikta mažiausiai dešimt sąraše esančių raketų, kurias Rusija paleido į Ukrainos miestus, kai kurias jų numušė Ukrainos oro gynybos pajėgos, kitos pataikė į gyvenamuosius pastatus.

Problema susijusi su Valerijaus Pustovoitenkos vadovaujamo Ukrainos ministrų kabineto ir Vladimiro Putino vadovaujamos Rusijos vyriausybės 1999 m. Jaltoje pasirašytu susitarimu. Pagal susitarimą Kyjivas perdavė Maskvai aštuonis bombonešius Tu-160 ir tris Tu-95MS, taip pat 575 sparnuotąsias raketas Kh-55. Už tai Rusija nurašė 275 mln. grivinų vertės Ukrainos skolą už rusiškas dujas.

Trys raketos, Ukrainos oro gynybos perimtos šiemet sausį, gegužę ir balandį Kyjive ir Kyjivo regione, buvo įtrauktos į 1999 m. Maskvai perduotų raketų sąrašą. 2022 m. pabaigoje dar viena raketa Kh-55 pataikė į daugiabutį Ukrainos sostinėje, žuvo moteris. Kita raketa pataikė į namą Kyjivo srityje ir sužeidė vaiką.

Dar kelios raketos buvo identifikuotos raketų nuolaužų su numeriais nuotraukose, gautose iš teisėsaugos šaltinių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)