Analitikas pabrėžia, kad renginys labai populiarus tarp Rusijos gyventojų, taip pat jis vaidina svarbų vaidmenį sudarant aerokosminės technikos pardavimo sutartis.

Pasak S. Bello, panašu, kad yra trys pagrindinės priežastys, kodėl šiais metais renginys buvo atšauktas.

„Pirmoji: Rusija supranta, jog dėl karo Ukrainoje šiais metais daugelis tarptautinių delegacijų atsisakytų dalyvauti MAKS, o tai pakenktų parodos statusui. Antroji: atsižvelgiant į nuolatinę dronų atakos grėsmę, Maskva vargu ar galėtų užtikrinti saugumą renginio metu. Bet, ko gero, svarbiausia priežastis yra ta, kad Rusijos kosmoso pramonę labai smarkiai paveikė Vakarų įvestos sankcijos, todėl parodos komercinis patrauklumas būtų gerokai mažesnis“, – teigia analitikas.

„Beje, Rusijos oro ir kosmoso pajėgų vadas generolas Sergejus Surovikinas nesirodo viešumoje nuo birželio 24 d., kai Jevgenijus Prigožinas surengė nesėkmingą maištą“, – priduria jis.

Nors daugelis gali siekti sumenkinti šio prestižinio renginio atšaukimo fakto strateginę svarbą, anot „Sky News“ analitiko, visgi tai yra dar vienas ryškus Rusijos neteisėtos invazijos į Ukrainą padarinių pavyzdys.
Paroda MAKS Rusijoje

Britų žvalgyba savaitgalį atkreipė dėmesį, kad karas smarkiai paveikė Rusijos aviacijos ir kosmoso pramonę.

„Sektorius kenčia nuo tarptautinių sankcijų, – sekmadienį pranešė britų Gynybos ministerija. – Aukštos kvalifikacijos ekspertai skatinami tarnauti pėstininkais pačios kosmoso agentūros „Roskosmos“ pajėgose“. Be to, nuo privačios kariuomenės „Wagner“ samdinių maišto viešumoje nematyti Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų vyriausiojo vado S. Surovikino, kuris buvo „Wagner“ grupuotės ryšininkas su Gynybos ministerija Maskvoje.

Rusija atšaukė Tarptautinę aviacijos ir kosmoso parodą MAKS, kuri turėjo vykti liepos gale, susirūpinus dėl saugumo po dronų atakų Rusijoje, mano britų Gynybos ministerija.

„Labai tikėtina, kad organizatoriai supranta ir galimą žalą reputacijai, jei dalyvaus mažiau tarptautinių delegacijų“, – teigiama toliau pranešime.

MAKS yra viena didžiausių aviacijos ir kosmoso parodų pasaulyje. Ji rengiama Žukovsko kariniame aerodrome, esančiame už 50 km į pietryčius nuo Maskvos centro. Pastaraisiais metais Rusija, pavyzdžiui, parodoje pristatė naujausius savo naikintuvus ir sraigtasparnius. Renginyje reguliariai dalyvaudavo prezidentas Vladimiras Putinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)