Lenkijos naujienų televizijos TVN24 portalas citavo ambasadoriaus Aleksandro Aleksejevo specialų pareiškimą, kuriame rašoma, jog tą skulptūrą sukūręs meno akademijos studentas „savo tariamu menu išniekino daugiau nei 600 tūkst. Sovietų Sąjungos karių, kritusių kovose už Lenkijos laisvę ir nepriklausomybę“ per Antrąjį pasaulinį karą.

„Šio paminklo pastatymą laikome atvirai šventvagiško pobūdžio chuliganizmo apraiška“, – pridūrė A.Aleksejevas.

Minėta skulptūra naktį iš šeštadienio į sekmadienį kelias valandas stovėjo prie Gdanske esančio Antrojo pasaulinio karo memorialo, šalia istorinio sovietų tanko T-34. Apie tą kūrinį sekmadienį paryčiais policijai pranešė viena pasipiktinusi moteris, o į incidento vietą atvykę pareigūnai padarė išvadą, kad skulptūra pastatyta neteisėtai ir pasirūpino, kad ji būtų pašalinta.

Kontroversiškos skulptūros autorius – 26 metų Dailės akademijos studentas Jerzy Bohdanas Szumczykas – atvykus policijai stovėjo netoli paminklo ir stebėjo pareigūnų veiksmus.

Vietos prokuratūros atstovė Jolanta Janikowska-Matusiak sakė TVN24, kad dėl šio incidento pradėtas tyrimas. Skulptūros autoriui gresia iki bauda, laisvės suvaržymas arba iki dvejų metų laisvės atėmimo.

Tuo tarpu Rusijos ambasadorius perspėjo, kad ta skulptūra gali įžeisti ne vien Rusijos, „bet ir visų blaivaus proto žmonių, prisimenančių, kad jie yra dėkingi už išvadavimą nuo nacistinės okupacijos“, jausmus.

„Deja, mėginimai kurstyti nesantaiką tarp mūsų tautų nėra naujiena“, - rašo A.Aleksejevas.
J.B.Szumczykas aiškino, kad skulptūrą pastatyti jam padėjo keli žmones ir kad tai buvo „sklandi akcija“. Jis teigė neatsitiktinai parinkęs vietą šiam kūriniui – šalia Antrojo pasaulinio karo laikų sovietų tanko.

„Mano darbas taip pat yra užuomina apie sovietų armijos istoriją“, - studentas sakė turėdamas omenyje kari pabaigoje Raudonosios armijos vykdytus masinius moterų žaginimus Rytų Prūsijoje ir kitose nacių kontroliuotose teritorijose.

„Supratau, kad ši skulptūra puikiai derės prie to tanko, - jis sakė duodamas interviu televizijai. – Tai manyje glūdėjo jau kurį laiką, ir norėjau tai išreikšti. Jeigu būčiau rašytojas, galbūt apie tai parašyčiau, tačiau esu skulptorius – todėl kilo toks sumanymas.“

„Paminklas vaizduoja atvirą prievartą – be nutylėjimų, be išsisukinėjimų. Paminklas vaizduoja moterų tragediją, kuri nėra aptarinėjama, - pridūrė menininkas. – Atsiprašau, jeigu ką nors įžeidžiau tuo kūriniu.“