Vadinamoji Juodosios jūros grūdų iniciatyva buvo pristatyta 2022 m. liepą. Dėl jos buvo susiderėta tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms (JT) ir Turkijai. Šis susitarimas padėjo nutraukti pernai kelis mėnesius Rusijos vykdytą Ukrainos grūdų eksporto blokadą. Nors nuo tada susitarimas vis būdavo pratęsiamas 120-čia dienų, griežtų sankcijų veikiama Rusija kovą sutiko pratęsti iniciatyvą tik 60-čia dienų, motyvuodama trikdžiais jos pačios grūdų ir trąšų eksportui.

Rusijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį paskelbtame pranešime tvirtino, kad esą bus „sunku kalbėti apie Juodosios jūros iniciatyvos pratęsimą po gegužės 18 d.“, jei Maskva nematys pažangos.

Nors dabartinės Rusijai taikomos sankcijos neapima šios šalies maisto produktų ir trąšų eksporto, Maskvos regimos problemos susijusios su antrinėmis sankcijomis, kurios veikia transportavimo ir draudimo bendroves, taip pat bankus. Šalies užsienio reikalų ministerija iškėlė sąlygas, kurias įgyvendinus Ukrainos grūdų eksporto susitarimo pratęsimas taptų įmanomas.

Kaip teigiama, be kita ko, esą yra būtina pakartotinai prijungti Rusijos banką „Rosselchozbank“ prie SWIFT sistemos, atkurti prieigą prie žemės ūkio įrangos ir detalių tiekimo bei aptarnavimo paslaugų, atšaukti ribojimus, susijusius su draudimu ir prieiga prie uostų, taip pat atšaukti sankcijas bendrovėms, dalyvaujančioms gaminant ir gabenant maisto produktus ir trąšas.

Skaičiuojama, kad pagal Juodosios jūros grūdų iniciatyvą iš Ukrainos uostų iki šiol eksportuota daugiau kaip 27 mln. tonų grūdų ir žemės ūkio produktų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją