Rusija siekia, kad šis jos preparatas būtų registruotas ES. Daugiau kaip 15 šalių jau naudoja „Sputnik V“ kovai su pandemija.

Mokslininkai kalbėjo apie svarbios III bandymų fazės, kurioje dalyvavo 20 000 savanorių, „tarpinius rezultatus“. Šie rezultatai atitinka ankstesnius duomenis. 91,6 proc. efektyvumas reiškia, kad paskiepytųjų grupėje registruota 91,6 proc. mažiau susirgimų, tenkančių 100 žmonių, nei kontrolinėje grupėje. Vadinasi, „Sputnik V“ veiksmingumas yra panašus kaip „Moderna“ ir „Biontech“/“Pfizer“ vakcinų ir aukštesnis už „AstraZeneca“.

Suleidus „Sputnik V“, tik retais atvejais pasitaikė rimtų šalutinių padarinių, tačiau mokslininkai nesieja jų su vakcina. Dauguma savanorių jautė „silpną“ šalutinį poveikį, pavyzdžiui, į gripą panašius simptomus ar skausmus rankoje. Tyrimo metu registruoti ir keturi mirties atvejai, tačiau jie nesusiję su vakcinacija. Vienas savanoris patyrė insultą.

Pasak Rusijos mokslininkų, „Sputnik V“ vakcina išbandyta ir su daugiau kaip 2 000 vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių. Šioje grupėje vakcina buvo „panašiai veiksminga ir gerai toleruojama“. Tačiau šis tyrimas dar nebaigtas. Iš viso vakcina turi būti išbandyta su 40 000 savanorių. Vakcina Rusijoje registruota prieš daugiau kaip pusmetį.

Tada būta tarptautinės kritikos, nes buvo duotas leidimas plačiai naudoti preparatą, nors dar nebuvo pradėti svarbūs bandymai. Pirmąsias detales apie vakciną mokslininkai žurnale „The Lancet“ paskelbė rugsėjo pradžioje.

Mokslininkas Polly‘is Roy‘is iš Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos sakė, jog buvo kritikos vakcinai dėl greito jos sukūrimo ir nepakankamo skaidrumo. Tačiau dabar turimi rezultatai esą yra vienareikšmiai.

Denisas Logunovas iš Gamalėjos epidemiologijos ir mikrobiologijos tyrimo centro, kuris ir kūrė vakciną, sakė: „COVID-19 pandemijai sustabdyti reikalingos įvairios vakcinos, paremtos skirtingais veikimo mechanizmais. „Sputnik V“ prisideda prie vakcinų diversifikacijos“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)