Tayloras Dudley buvo sulaikytas nuo 2022 m. balandžio mėnesio, jis buvo vienas iš kelių sulaikytų amerikiečių, kuriuos B. Richardsonas ir JAV valdžios institucijos siekė išlaisvinti. Pasak CNN, 35 metų T. Dudley atvyko į Kaliningradą, tarp Lenkijos ir Lietuvos įsispraudusį Rusijos eksklavą, iš Lenkijos, jis lankėsi muzikos festivalyje.

„Svarbu tai, kad nepaisant dabartinių abiejų mūsų šalių santykių Rusijos valdžia pasielgė teisingai, šiandien paleidusi Taylorą“, – sakoma B. Richardsono pranešime.

Prieš mėnesį Vašingtonas iškeitė kalintą Rusijos prekeivį ginklais Viktorą Boutą į JAV krepšinio žvaigždę Brittney Griner, kuri, pasak JAV, buvo Rusijoje neteisėtai sulaikyta ir įkalinta už nedidelį kiekį kanapių aliejaus. JAV ir Rusijos vyriausybės nepasisakė apie T. Dudley sulaikymą ir Vašingtonas netvirtino, kad jis buvo sulaikytas neteisėtai.

B. Richardsonas neminėjo jokio su jo paleidimu susijusio apsikeitimo.

Jis sakė, kad Richardsono centro, padedančio išlaisvinti daugelyje šalių sulaikytus amerikiečius, komanda pastaraisiais metais kelis kartus lankėsi Maskvoje rūpindamasi T. Dudley likimu. Pasak jo, derybos siekiant, kad T. Dudley saugiai grįžtų, vyko "diskretiškai bendradarbiaujant tiek Maskvoje, tiek Kaliningrade ir Tayloro šeimai Jungtinėse Valstijose visapusiškai padedant“.

B. Richardsono pareiškime priduriama, kad toliau dedamos pastangos išlaisvinti Paulą Whelaną.

Buvęs JAV jūrų pėstininkas 2018 m. buvo suimtas Maskvoje ir nuteistas už šnipinėjimą. JAV teigia, kad jis buvo privatus pilietis, į Maskvą atvykęs asmeniniais reikalais, ir reikalauja jį paleisti. 2020 m. jis buvo nuteistas 16 metų kalėti Rusijos kalėjime. JAV pastangos susitarti dėl jo paleidimo per mainus išlaisvinant B. Griner žlugo, kai Maskva pareikalavo mainais paleisti buvusį Rusijos žvalgybos pareigūną, kalinamą Vokietijoje už Maskvą kritikavusio čečėno nužudymą Berlyne 2019 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją