„Jei Vašingtonas nuspręs Kyjivui tiekti ilgojo nuotolio raketas, jis peržengs raudonąją liniją ir taps tiesiogine konflikto šalimi. Mes pasiliekame teisę ginti savo teritoriją visomis mums prieinamomis priemonėmis“, – teigė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Pasak jos, „Vakarų ginklų tiekimas Ukrainai veda prie karo veiksmų užsitęsimo, naujų civilių gyventojų aukų“.

„Be to, artėjama prie pavojingos tiesioginio karinio Rusijos ir NATO šalių susirėmimo linijos. Dar kartą norime pabrėžti, kad JAV ir jų sąjungininkės, tiekiančios ginklus Kyjivo režimui, tampa jo karo nusikaltimų bendrininkais“, – pareiškė M. Zacharova.

Kyjivas spaudžia Vašingtoną dėl ATACMS raketų, kurios gali būti paleidžiamos iš „Himars“ įrenginių ir kurių veikimo nuotolis yra 300 km.

Vienas iš pagrindinių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų tikslų – Krymo tiltas, per kurį rusai perkelia daugybę karių Ukrainos okupacijai.

„Mūsų institucijos visais lygmenimis derasi su JAV atstovais dėl būtinybės aprūpinti mus ilgesnio nuotolio raketomis“, – liepą sakė Ukrainos parlamento narys Fediras Venislavskis.

Jungtinės Valstijos praėjusią savaitę paskelbė, kad skirs Ukrainai dar 675 mln. dolerių (675 mln. eurų) karinę pagalbą.

Naujasis paramos paketas, be kita ko, apims tolesnį haubicų, raketų, artilerijos amunicijos ir šarvuotų automobilių pristatymą, praėjusį ketvirtadienį JAV Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje prasidėjusiame vadinamosios Ukrainos kontaktinės grupės susitikime pareiškė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas. Jis pabrėžė, kad karinė sąjungininkių parama Ukrainai duoda rezultatų.

„Matome akivaizdžią mūsų pastangų sėkmę mūšio lauke“, - sakė L. Austinas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį lankydamasis strateginę reikšmę turinčiame ir neseniai iš rusų pajėgų atkovotame Iziumo mieste pažadėjo pergalę.

Vizitas buvo surengtas svarbiu pusę metų trunkančios Rusijos invazijos momentu, kontrpuolimą vykdančioms Ukrainos pajėgoms stumiant Rusijos pajėgas iš rytinių teritorijų ir metant rimtą iššūkį Kremliaus ambicijoms užimti visą Donbaso regioną.

„Mūsų mėlynos ir geltonos [spalvų] vėliava jau iškelta deokupuotame Iziume. Taip bus kiekviename Ukrainos mieste ir kaime“, – sakoma V. Zelenskio pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

„Mes judame vienintele kryptimi – į priekį pergalės link“, – sakė prezidentas.

Jo biuro išplatintose nuotraukose matyti tamsiai žalius drabužius vilkintis, apsaugos lydimas Ukrainos lyderis, per vėliavos pakėlimo ceremoniją pozuojantis asmenukėms su kariais ir dėkojantis jiems.

V. Zelenskiui sugrįžus į Kyjivą su prezidento automobiliu susidūrė kita mašina, bet šalies vadovas nebuvo rimtai sužeistas, ketvirtadienį sakė jo atstovas.

„Teisėsaugos pareigūnai aiškinsis visas avarijos aplinkybes“, – pridūrė atstovas.

Tradiciniame vakaro pranešime, kurio vaizdo įrašas buvo paskelbtas netrukus po avarijos, V. Zelenskis sakė, kad „deokupuota beveik visa [Charkivo] sritis“.

„Tai buvo beprecedentis mūsų karių judėjimas – ukrainiečiai ir vėl sugebėjo padaryti tai, kas, daugelio manymu, buvo neįmanoma“, – pridūrė jis.

Ukraina neseniai pareiškė pasiekusi didelių laimėjimų šiaurės rytiniame Charkivo regione prie Rusijos sienos ir sakė atkovojusi teritorijų palei pietinį frontą netoli Chersono srities prie Juodosios jūros.

V. Zelenskis trečiadienį sakė, kad Rusijos okupacija 2014-aisiais aneksuotame Kryme „yra tragedija“, ir pažadėjo, kad Ukrainos kariuomenė galiausiai atkovos šį pusiasalį.

Ukrainiečių pajėgos Charkivo srityje nuo rugsėjo 6-osios atkovojo maždaug 8,5 tūkst. kv. km teritorijų, kuriose gyvena apie 150 tūkst. žmonių, sakė užsienio reikalų ministro pavaduotoja Hana Maliar.

Kariniai stebėtojai ukrainiečių kontrpuolimo pergales iš dalies aiškina Vakarų tiekiama ginkluote, pirmiausia ilgo nuotolio tikslaus nutaikymo artilerija, ir sąjungininkių Vakaruose organizuojamu ukrainiečių karių apmokymu.

Ukrainos kariuomenė trečiadienį socialinėje žiniasklaidoje paskelbė, kad pagal bendrą su Jungtine Karalyste programą buvo apmokyta maždaug 5 tūkst. ukrainiečių kariškių.

Vakarų šalys taip pat taiko griežtas ekonomines sankcijas Rusijai.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen trečiadienį metiniame pranešime pabrėžė, kad Europos Sąjungos sankcijų paketai, priimti dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, išliks, ir sakė, kad europiečiai privalo išlaikyti savo ryžtą Maskvos atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)