"Moldova negali suderinti dviejų - Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) ir ES - sistemų. Ji turės pasirinkti. Jeigu tai bus europinės sistemos naudai, NVS sistema nebebus tinkama. Mes tai paaiškinome, tačiau kolegos Moldovoje tvirtina galėsią to išvengti ir pažadėjo mums pateikti atitinkamus įrodymus", - sakė A. Lichačiovas.

Rusijos pareigūnai įspėjo Moldovą dėl rizikos per susitikimą su ekonomikos ministru Valeriu Lazeru Kišiniove praėjusią savaitę, kurio metu buvo kalbama apie šalies pasiruošimą ekonominei integracijai į ES, kuri numatyta birželio 27-ąją.

A. Lichačiovo teigimu, Kišiniovo sprendimas turės ekonominių padarinių ir Rusijai, ir Moldovai. Pasak jo, Maskvos pozicija yra pragmatiška ir nesusijusi su politiniu buvusios sovietų respublikos, dabar priklausančios NVS, sprendimu.

Susitarimas dėl NVS laisvosios prekybos zonos leidžia taikyti apsaugos mechanizmus tuo atveju, jeigu viena iš Sandraugos narių sukuria laisvosios prekybos zoną su trečiąja šalimi.

Rusija pasiūlė Moldovai surengti trijų šalių diskusijas, kuriose taip pat dalyvautų ES atstovai, siekiant išanalizuoti galimą ekonominę riziką, kuri gresia visoms susijusioms šalims.