„Mes patvirtiname savo pasirengimą remti taikos sutarties tarp Jerevano ir Baku pasirašymą, - ketvirtadienį lankydamasis Armėnijos sostinėje sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. – Procesas vyksta, ir mes esame pasirengę dalyvauti kaip tarpininkai, konsultantai ir prisidedanti šalis.“

Maskva palaiko istoriškai glaudžius santykius ir su Armėnija, ir su Azerbaidžanu. Abi buvusios sovietinės respublikos nesutaria dėl ginčytino Kalnų Karabacho regiono, dėl kurio tarp Jerevano ir Baku 2020 metas vyko ginkluotas konfliktas. Žuvo 6 500 žmonių. Mūšiai buvo nutraukti tarpininkaujant Rusijai pasiekus paliaubų susitarimą.

Tačiau pastaruoju metu dėl Ukrainos karo vis labiau izoliuojama Rusija prarado savo, kaip mediatorės Armėnijos ir Azerbaidžano konflikte, statusą. Santykių tarp abiejų kaimyninių šalių normalizavimo procesui vadovauja Europos Sąjunga.

Balandį ir gegužę Armėnijos vyriausybės vadovas Nikolas Pašinianas ir Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas susitiko Briuselyje. Tarpininkaujant Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charlesui Micheliui, jie susitarė „spartinti“ pokalbius dėl būsimo taikos susitarimo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)