"Surasdami šio klausimo jautrumą amerikiečiams, mes darėme viską partnerystės režimu, vengdami plačių viešų pareiškimų, tikėjomės, kad šitaip mums pavyks rasti formulę, pagal kurią bus atsižvelgta į mūsų argumentus ir mūsų reikalavimą nutraukti USAID veiklą Rusijoje", - sakė oficialusis Rusijos URM atstovas Aleksandras Lukaševičius per spaudos konferenciją Maskvoje.

Rusija trečiadienį paskelbė nurodžiusi sustabdyti šalyje USAID veiklą, nes ji siekianti daryti poveikį vidaus politikai ir rinkimų rezultatams. USAID veikla Rusijoje "privalo būti sustabdyta iki spalio 1 dienos". Vašingtonas tokį Rusijos veiksmą pavadino "apgailėtinu".

"Deja, atsitiko taip, kad mūsų partneriai pasirinko kitą kelią ir pateikė šį reikalą taip, kad jiems tai buvęs siurprizas, - pažymėjo A.Lukaševičius. - Iš esmės visi suprato ir žinojo šią problemą".

A.Lukaševičius paminėjo Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton pokalbius birželį ir rugsėjį, kai Rusija pareikalavo, kad USAID pasitrauktų iš Rusijos iki spalio 1 dienos.

"Gaila, kad visa tai įgijo tokią formą, kartais net agresyvią žiniasklaidos kampaniją, nes šis klausimas yra mūsų dvišalių santykių reikalas".

Tiesa, Rusijos URM atstovas ragino nedramatizuoti padėties. "Nepateisinami atvejai, o tokių buvo nemažai, kai agentūros atstovai, žinoma, per injekcijas grantais peržengdavo, kaip mes sakome, "raudonąsias linijas"; ir mes į tai kreipėme labai rimtą dėmesį", - sakė A.Lukaševičius.

"Bet kuri pilietinė visuomenė tam tikru metu suvokia, kad gyventi vien grantais neįmanoma, - aiškino jis. - Štai kur aš matau dramą".

Jis taip pat kritikavo JAV žiniasklaidą "visiškai dirbtinai" atspindinčią padėtį, tartum Rusija "pradeda persekioti kažką, užsienines nevyriausybines organizacijas ir panašiai". "Tai visiški neatitinka realybės", - pabrėžė URM atstovas.

Daugiau kaip pusė metinio USAID biudžeto išleidžiama demokratijos ir pilietinės visuomenės programoms, taip pat nemaža dalis - sveikatos projektams.

Šio agentūros išvarymas gali pakenkti tokioms grupėms, kurios remiasi USAID finansavimu, tarp jų ir rinkimų stebėjimo organizacijai "Golos", nuolat aptinkančiai pažeidimų rinkimuose.

JAV neigia, jog kišasi į Rusijos rinkimų procesus.