Kaip teigiama žurnalo „Forbes“ straipsnyje, šventė buvo didelė, nors naujos karinės technikos į frontą buvo nusiųsta palyginti nedaug. Koncertas rodo bandymus nuslėpti tikrąsias rusiškų tankų gamybos apimtis.

Didžioji dalis „naujos“ rusiškos šarvuotosios technikos, kuria ketinama kompensuoti nuostolius, sudaro seni tankai, ištraukti iš sandėlių. Juos remontuoja ir modernizuoja, tačiau galutinio rezultato negalima lyginti su dabartiniais modeliais, tokiais kaip „Abrams“ ar „Challenger 2“. Tiesa, yra viena Rusijos gamykla, galinti gaminti naujus tankus – „Uralvagonzavod“. Ji didžiuojasi naujais T-90M „Proryv“ (liet. „Proveržis“) – tai pagrindiniai Rusijos Federacijos (RF) tankai.

„Šiandien galima pasakyti, kad T-90M „Proryv“ – geriausias tankas pasaulyje. Kai tik jis priartėja prie pozicijų, šansų niekam nebelieka. Jis šaudo iš didelio atstumo ir tiksliai. Taip pat turi geriausią apsaugą“, – pareiškė diktatorius Vladimiras Putinas.

Tiesa, tikrovė gerokai skiriasi nuo V. Putino svajonių. T-90M buvo sumaltas į miltus, nedideliu atstumu susirėmęs su „M2 Bradley“. „Bradley“ greitai ir tiksliai apšaudė rusišką tanką ir išvedė jį iš rikiuotės šiam net nespėjus iššauti. Vėliau T-90M sunaikino FPV dronas.

Daugelis kitų T-90M tapo nedidelių bepiločių aukomis. Beje, tankas iki šiol nėra atsparus minoms, rašo „Forbes“.

T-90M

„Uralvagonzavod“ tankų gamykloje Rusijos prezidentas apsilankė vasario mėnesį. Kremlius sukūrė atgijusio fabriko, perpildyto technika, įspūdį. Vis dėlto pasižiūrėjus atidžiau, tai buvo daugiausia seni remontuojami tankai T-72 ir ne daugiau kaip penki T-90M viename kadre.

Koncertas – triukšmingas būdas parodyti, kad Rusija iš tikrųjų gamina naujus tankus. Bet kiek? Gali pasirodyti, kad jų daug, bet kai tankai ant platformos važiuoja pro D. Maidanovą, matyti tik trys „Proryv“ modeliai. Kameros rakursai kruopščiai parinkti, tačiau viename kadre galima išvysti ne daugiau kaip 11.

Paskutinį kartą „Uralvagonzavod“ apie pagamintus tokius tankus pranešė gruodį – iš gamyklos išriedėjo 15 T-90M. Nebuvo jokių tai patvirtinančių nuotraukų. Naujų tankų į frontą siunčiama, regis, kas ketvirtį. Kiekvieną partiją sudaro 10–15 vienetų. Rugsėjo mėnesį padarytame vaizdo įraše matyti tik trys T-90M. Remiantis vieno OSINT projekto duomenimis, 2023 m. Rusijoje buvo pagaminti 44 nauji T-90M. 2024-aisiais pagaminta 11, ir šis skaičius, regis, nepadidės.

Į frontą siunčia senus tankus


Rusija anksčiau Ukrainoje buvo dislokavusi tankų T-90A (ankstesnė T-90 versija). Teoriškai turėtų būti eksploatuojama apie keletas šimtų šių tankų, tačiau budrioji OSINT bendruomenė, fiksuojanti rusų nuostolius, pastebėjo, kad, neskaitant invazijos pradžios, Ukrainoje praktiškai nebeliko T-90A. Kur jie visi pradingo – klausiama „Forbes“ publikacijoje.

Vadovaujantis viena populiaria teorija, T-90A buvo išvesti iš Ukrainos ir paversti tankais T-90M. Juk pirmoji T-90M partija buvo pagaminta atnaujinus T-90A, bet nuo to laiko, kaip teigia „Uralvagonzavod“, T-90M gaminami nuo nulio, tačiau yra priežasčių abejoti šiuo teiginiu. Akylieji OSINT analitikai pastebėjo, regis, tanką T-90M su sumontuota seno modelio patranka 2A46M, o ne naujesne 2A46M-5, taip pat trūko keleto įrangos elementų. Kiti pastebėjo tankų T-90M be vėjo jutiklio. Šis trūkumas juos vėlgi leidžia vadinti iš dalies atnaujintais T-90A.

Panašu, kad „naujieji“ T-90M iš tikrųjų nėra jau tokie nauji.

Kiek anksčiau „Forbes“ rašė, jog Rusija į frontą siunčia 65-ių metų senumo tankus.

Kaip rašoma publikacijoje, dar 2022 m. pradžioje praradusi šimtus tankų, bandančių užimti Kyjivą, Rusijos armija ėmė telktis Šaltojo karo tankų atsargas.

Šiandien, kai platesnis Rusijos karas prieš Ukrainą tęsiasi jau trečius metus, o Rusijos tankų nuostoliai siekia beveik 2800, „Oryx“ duomenimis, pulkai reguliariai rieda keturių žmonių T-55 ir T-62 bei trijų asmenų pirmosios kartos T- 72s ir T-80 į tiesiogines kovas su Ukrainos brigadomis.

Kai kurie iš šių tankų gavo avarinius atnaujinimus: naujus radijo imtuvus, modernią optiką, naujus reaktyviųjų šarvų sluoksnius. Tačiau daugelis tankų neturi atnaujinimų. Šiandien jie yra tokie pat pasenę, kaip ir prieš 40 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)