Vasario 4-ąją Biškeke kalbėdamas su Slaviškojo Kirgizijos ir Rusijos universiteto studentais, S. Lavrovas susilaukė klausimo, ar Rusija šioje Centrinės Azijos valstybėje rengiasi įkurti antrą karinę bazę.

S. Lavrovas tvirtino, kad „apie tai išgirdo pirmą kartą“. Rusijos užsienio reikalų ministras Kirgizijoje susitiko su aukščiausiais valstybės pareigūnais – tai buvo pirmoji jo išvykos į tris Centrinės Azijos šalis stotelė. „Tai nėra mūsų iniciatyva, tačiau būsime pasirengę su savo draugais Kirgizijoje aptarti jų mintis dėl saugumo“, – aiškino S. Lavrovas.

Pranešimai ir gandai apie tikimybę, kad Rusija gali įkurti antrą karinę bazę, jau kurį laiką sklandė Kirgizijoje ir Rusijoje.

Šiaurės Kirgizijoje esančiame Kanto mieste įsikūrusi Rusijos oro pajėgų bazė buvo atidaryta 2003-aisiais. Ją globoja Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO), kurios narės yra Rusija, Kirgizija, Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas ir Tadžikija.

Prie sostinės Biškeko veikė ir Jungtinių Valstijų oro pajėgų bazė: 2001-aisiais joje įsikūrė JAV kariai – tai buvo netoli esančiame Afganistane vykdytos kampanijos dalis. Tačiau 2014-aisiais Kirgizija bazę uždarė, o Rusija spaudė šalį žengti šį žingsnį.

2018-ųjų gruodį Kirgizijos prezidentas Sooronbajus Žejenbekovas teigė, kad Biškekas derasi su Maskva dėl naujos karinės bazės atidarymo galimybės.

Praėjusių metų kovą S. Žejenbekovas sakė, jog dėl antros Rusijos karinės bazės buvo kalbama dar iki jo išrinkimo prezidentu 2017-ųjų spalį, tačiau joks sprendimas priimtas nebuvo.

Tais pačiais 2017-aisiais tuometinis šalies prezidentas Almazbekas Atambajevas sakė, kad, užuot didinusi Kante dislokuotų karių skaičių, Rusija verčiau galėtų dislokuoti karius Batkeno regione prie Kirgizijos sienos su Tadžikija.

A. Atambajevas tvirtino, jog šis klausimas buvo aptarinėjamas jau seniai, bet dėl finansavimo neaiškumų sprendimas priimtas nebuvo.

Be to, 2017-aisiais Kanto oro bazė ir kiti trys Rusijos kariniai įrengimai buvo oficialiai sujungti į vieną bazę.

S. Lavrovo vizitas Tadžikijoje numatomas vasario 5-ąją, o Turkmėnijoje – vasario 6-ąją.