„Tanko valdymo sistema bus skaitmeninė“, – sakė šaltinis iš gynybos pramonės komplekso, matęs tanko projektą. Jo teigimu, ryšio kanalai bus visiškai apsaugoti, kadangi per tanko šarvus nepateks jokie išoriniai signalai. Ekipažas valdys tanką iš šarvuotos kapsulės, kuri atlaikys puolimą iš visų šiuolaikinių tankų. „Ekipažas bus atskirtas nuo variklio ir degalų skyriaus ir nuo karinio daugiasluoksnės kapsulės komplekto iš šarvų ir kompozitų“, – pridūrė šaltinis.

Apie nuo 2009 m. kuriamą sunkiąją platformą „Armata“ sužinota praėjusią vasarą. Tada Rusijos Gynybos ministerijai pranešė, kad pagal „Armatos“ modelį kurs šiuolaikinius sunkiuosius tankus, karinius pėstininkų apartus, buldozerius Sausumos kariuomenės tankų ir motorizuotų šaulių brigadoms.

Praėjusios savaitės pabaigoje platformą „Armata“ patvirtino. Tada pranešė, kad 2015 m. bus pagaminti pirmieji tankai pagal naują platformą. Tiesa, šaltiniai gamykloje „Uralvagonzavod“ tvirtina, kad 2015 m. tankus pradės gauti kariuomenė, o pagaminti jie bus anksčiau.

Tankus gamina gamykla „Uralvagonzavod“. Ji šiuo metu gamina Krašto gynybos ministerijai karines platformas „Kurganec“ ir „Bumerang“. Pirmus gaminius pagal minėtas platformas – šarvuotus transporterius „Bumerang“ ir šarvuotus automobilius „Taifun“ armija ketina gauti jau 2013 m., o nuo 2015 m. prasidės masinis tiekimas, informuoja „RIA Novosti“.

Specialistų nuomone, atsiradus sunkiosioms karinėms mašinoms, gali stipriai pasikeisti sausumos kariuomenės struktūra. „Padidėjus ekipažo apsaugai, padidėja ir tanko veikimo spindulys, vadinasi, toms pačioms užduotims vykdyti reikia mažiau tankų nei anksčiau“, – teigė žurnalo „Arsenal“ vyriausiasis redaktorius Viktoras Murachovskis. Jo nuomone, visai Rusijos kariuomenei pakaktų 2 tūkst. tokių tankų.

Geopolitinių problemų akademijos pirmasis viceprezidentas, karinių mokslų daktaras Konstantinas Sivkovas įsitikinęs, kad atsiradus tokioms patrankoms, Rusija galiausiai sukurtų visiškai autonominį tanką, kuris būtų valdomas nuotoliniu būdu arba smogtų į taikinius automatiniu režimu.

„Ateityje atsiras tankų robotų, kurie važiuos priešakinėse, pačiose pavojingiausiose pozicijose, o už jų važiuos mašinos su ekipažais, kurie vykdys sudėtingas užduotis“, – piešė K. Sivkovas ateities karų vaizdą. Jo teigimu, Sovietų Sąjungoje buvo gaminami autonominiai tankai, o dešimto dešimtmečio pabaigoje pagal tanką T-80 buvo sukurtas visiškai automatinis tankas su taikinių atpažinimo sistema. Tiesa, iširus sąjungai, šio sumanymo nerealizavo.