Rusijos URM informacijos ir spaudos departamentas pranešė, kad pirmadienį buvo iškviestas Latvijos pasiuntinys Maskvoje Edgaras Skuja ir jam padarytas pareiškimas dėl "vizų draudimų rusų istorikams ir tyrinėtojams praktikos".

Latvijos URM kovo 3 d. pranešė, kad Rusijos piliečiai Aleksandras Djukovas ir Vladimiras Simindėjus įtraukti į sąrašą asmenų, kuriems neleidžiama atvykti į Latviją ir kitas Šengeno valstybes. Šie istorikai laikomi Kremliaus propagandistais, A. Djukovas yra skaitęs pranešimą ir konferencijoje Lietuvoje.

"Tai aiškiai diskriminacinė priemonė, neatitinkanti Latvijos pareiškimų plėtoti konstruktyvų dialogą istorinėmis problemomis", - teigia Rusijos URM.

"Šias priemones vertiname kaip nedraugišką žingsnį. Rusija pasilieka sau teisę atitinkamoms atsakomosioms priemonėms", - teigia Rusijos užsienio diplomatijos žinyba.

Kaip skelbta, Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius sprendimą dėl dviejų Rusijos piliečių priėmė remdamasis kompetentingų tarnybų išvada apie "sąmoningus asmenų veiksmus, kenkiančius Latvijos valstybei ir jos piliečiams".

Rusijos mokslo tyrimų fondo "Istorinė atmintis" direktorius A. Djukovas ketino kovo pabaigoje į Latviją atvežti parodą "Išvarytoji vaikystė: į Latviją išvarytų vaikų likimas. 1943-1944".

Susipažinusi su Maskvoje eksponuota paroda, Latvijos užsienio reikalų ministerija ją pavadino "istorijos klastojimu".

A. Djukovas, be kita ko, yra parašęs knygą apie sovietų represijas Estijoje, kuri toje šalyje sukėlė didelį pasipiktinimą.

Latvijoje gimęs ir ten iki 1991 m. gyvenęs V. Simindėjus irgi dirba fonde "Istorinė atmintis", jis rašo apie Rusijos-Latvijos santykius.