Viena iš organizacijų, kurioms dabar priklijuota ši Rusijos teisingumo ministerijos etiketė - Friedricho Eberto fondas, su Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo centro ir kairiųjų socialdemokratų partija susijusi ekspertų grupė.

Į juodąjį sąrašą Maskva pirmadienį įtraukė ir Vokietijos Rytų Europos tyrimų asociaciją bei organizaciją „XZ“ GmbH, kurią įsteigė Vokietijoje tremtyje gyvenantys rusų žurnalistai.

Sąraše atsidūrė ir feministų organizacija OWEN – Mobilioji lyčių demokratijos ir taikos stiprinimo akademija, pranešė valstybinė Rusijos naujienų agentūra TASS.

Rusija „nepageidaujamomis“ skelbia organizacijas, kurios, jos teigimu, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Dėl to jos neretai būna priverstos nutraukti veiklą Rusijoje, jei nenori būti patrauktos baudžiamojon atsakomybėn.

Riziką užsitraukti baudžiamąją atsakomybę patiria ir su tokiomis grupėmis dirbantys Rusijos piliečiai.

Netrukus po invazijos Ukrainoje pradžios 2022 m., Rusijos vyriausybė už įstatymo ribų paskelbė keletą su Vokietijos partijomis susijusių fondų bei panaikino jų atstovybių registraciją Maskvoje.

Tačiau ligi šiol „nepageidaujama organizacija“ buvo paskelbtas tik glaudžių ryšių su žaliųjų partija turintis Heinricho Böllo fondas.

Rusijos teisingumo ministerijos registre šiuo metu yra beveik 150 į juodąjį sąrašą įtrauktų Vokietijos, Jungtinių Valstijų ir kitų šalių organizacijų.

Be Kremlių kritikuojančių nevyriausybinių organizacijų, „nepageidaujamomis“ vis dažniau pavadinamos ir mokslo įstaigos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją