Pirmadienį Tomui Venninkui buvo panaikinta viza, o trečiadienį jis grįžo į Nyderlandus. Rusijos valdžios institucijos nurodė, kad jis negalės grįžti į šalį anksčiau nei 2025 metais.

T. Venninkas sakė, kad jo išsiuntimas iš Maskvos po šešerių ten praleistų metų „įbaugino“ kitus žurnalistus, ir tai įvyko praėjus trims mėnesiams po to, kai Rusija išsiuntė BBC žurnalistę Sarah Rainsford.

„Stebina tai, kad prieš keletą metų padaryti nedideli pažeidimai dabar ištraukiami iš spintos tam, kad būtų panaikinta mano viza“, – ketvirtadienį „Volkskrant“ citavo T. Venninką.

Rusijos valdžios institucijos jam pranešė, kad 2020 metų sausį jis be leidimo nuvyko į vieną šiaurinę sritį, o 2019 metais nepranešė apie savo buvimo vietą Maskvoje.

Jis teigė, kad pastaruoju metu taip pat turėjo problemų dėl spaudos akreditacijos pratęsimo.

T. Venninkas sakė, kad nežino išsiuntimo priežasties, „bet nematau jokios priežasties, kodėl tai turėtų būti nukreipta prieš mane asmeniškai arba prieš „Volkskrant“.

„Aišku tik tai, kad Nyderlandų ir Rusijos santykiai nuo 2014 metų, kai buvo numuštas MH17 lėktuvas, yra labai blogi“, – sakė jis.

Nyderlanduose už akių teisiami trys rusai ir ukrainietis, kaltinami oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo, skridusio reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, numušimu virš Rytų Ukrainos. Tuomet žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės.

„Volkskrant“ vyriausiasis redaktorius Pieteris Klokas sakė, kad Rusijos valdžios institucijos nepaaiškino, kodėl, norėdamos išsiųsti žurnalistą, remiasi senais pažeidimais.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Benas Knapenas išreiškė „apgailestavimą“ ir sakė, kad Maskvoje ir Hagoje vyko derybos su Rusijos valdžios atstovais.

„Gavome atsakymą, kad korespondento vizos negalima pratęsti dėl administracinių priežasčių“, – sakė B. Knapenas.

Rugpjūtį Rusija neigė, kad BBC korespondentės S. Rainsford išsiuntimas iš šalies buvo susidorojimas su žiniasklaida arba „kerštas“ už tai, kad Londonas atsisakė suteikti akreditaciją Rusijos žurnalistui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)