Politiko teigimu, toks PRG šaunamųjų priemonių kiekis kelia grėsmę Rusijos potencialui, ypač turint omenyje nuolat atliekamą PRG kompleksų modernizavimą. Jam kelia nerimą ir amerikiečių galimybė numušti žemos orbitos palydovus, taip pat viršgarsinio ginklo kūrimas.

Lenta.ru aiškinosi, koks bus Rusijos atsakas ir kuo tai gresia.

Ministerijos atstovas pabrėžė, kad JAV iš viso turi daugiau nei 30 zenitinių valdomųjų raketų (Ground-Based Interceptor), 130 modifikuotų taktinių raketų „Standard-3“ ir 150 PRG kompleksų, iš kurių 60 dislokuota Europoje, o apie 150 yra Azijos ir Ramiojo vandenyno regioniniame PRG segmente.

Rusijos ir Kinijos trumpoje spaudos konferencijoje PRG klausimais A. Jemeljanovas papasakojo apie perspektyvias amerikiečių PRG žvalgomąsias priemones, kurios, jo teigimu, gali ne tik užfiksuoti rusiškų raketų paleidimą, bet ir perimti jų karinių blokų perėmimą. 2018 m. amerikiečių „Standard-3“ raketos, „2A“ modifikacijos, anot jo, galės „perimti strategines balistines raketas ne tik vidutinėje ir galutinėje, bet skrydžio kilimo fazėje, o tai suteikia galimybę numušti balistines raketas iki kovinių blokų išskleidimo“.

Karinės žinybos atstovams sukėlė nerimą tai, kad JAV gali pakeisti Europoje antiraketas sparnuotomis raketomis. „Tezė, kad vertikalaus leidimo sistema „Mk-41“ ore neva netenka gebėjimo paleisti sparnuotąsias raketas, neįtikinama. Europos PRG bazėse antiraketų pakeitimas sparnuotosiomis raketomis gali būti atliktas slapta, per trumpą laikotarpį. Tokiu atveju po sparnuotųjų raketų taikikliu atsidurs visa europinė Rusijos dalis“, – teigė A. Jemeljanovas.

Visa tai nestebina. JAV, kaip Rusija ir Kinija, palaipsniui modernizuoja nacionalines PRG sistemas, kurios iš esmės skirtos sulaikyti potencialų priešininką.

Rusų kariškiams ypač įdomios JAV galimybės sunaikinti balistinėmis raketomis žemai skriejančius palydovus.

„Perspektyviųjų „2A“ modifikacijos „Standard-3“ antiraketų antipalydovinis potencialas didesnio greičio skrydžio metu žymiai didesnis, kaip ir antiraketų GBI. Sunaikinimas gresia praktiškai visiems žemai skrendantiems kosminiams aparatams, esantiems PRG kompleksų pasiekiamoje zonoje. Turint omenyje globalų PRG laivų veiksmų pobūdį, grėsmė kyla bet kokios valstybės veiklai kosmose“, – pareiškė A. Jemeljanovas.

Jis prisiminė dešimties metų senumo bandymus, kai JAV su viena iš ankstyvos modifikacijos „Standard-3“ numušė savo palydovą 250 km aukštyje.

Ministerijos atstovui kelia nerimą ir tai, kad JAV kuria viršgarsinius ginklus (karinius lėktuvus, bepiločius ir raketas), kurie gali judėti didesniu nei 6 tūkst. km per valandą greičiu, todėl juos labai sunku likviduoti šiuolaikinėms priešlėktuvinės gynybos ir PRG sistemoms.

Naujo ginklo kūrimas laikomas amerikiečių „trečiąja kompensuojamąja strategija“, apimančia naujausias technologijas.

Viršgarsiniai ginklai kuriami įgyvendinant PGS (Prompt Global Strike) iniciatyvą, kurios pagrindinis tikslas – užtikrintas smūgis į bet kokį planetos tašką per ne ilgesnę nei valanda laiko atkarpą. Rusai mano, kad kuriamas viršgarsinis ginklas arba naudojamas kinetinis ginklas, taip pat visoje bus steigiamos raketų paleidimo sistemos, pvz., iš povandeninių laivų ar lėktuvnešių.

Žurnalo „Tėvynės arsenalas“ vyriausiojo redaktoriaus, pulkininko Viktoro Murachovskio nuomone, prie PGS koncepcijų priskirtini kosminis viršgarsinis bepilotis „Northrop Grumman X-47B“ ir „Boeing X-37“, taip pat galimybė suderinti PRG sistemą su smogiamosiomis sistemomis. Svarbus greitojo globalaus smūgio elementas – žemos orbitos žvalgybiniai palydovai, siunčiantys nurodymus smogiamosioms priemonėms ir nurodantys taikinius PRG sistemos.

Ruošia atsaką

Iš dalies atremti amerikiečių viršgarsinį ginklą gali rusų sistema „S-400“ ir antibalistinė raketinė sistema „S-300V4“, bet jos turi aukščio ir greičio apribojimų. V. Murachovskio nuomone, visiškai atremti amerikiečių viršgarsinį ginklą galės „S-500“. „Turbūt visi girdėjo apie perspektyvią, universalią priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemą „S-500“. Ji galės sėkmingai atremti greitojo globalaus smūgio priemones“, – pabrėžė jis.

Jam pritarė ir buvęs Rusijos Gynybos ministerijos Tarptautinės derybų valdybos viršininkas generolas leitenantas Jevgenijus Bužinskis. „Mūsų atsakymas: „Mes tobuliname PRG įveikimo priemonių kompleksus“, – pabrėžė jis.

Anot jo, dialogas dėl PRG tarp Rusijos ir JAV šiuo metu praktiškai neįmanomas. „Kokios gali būti derybos – viskas griūna. Vienetai tokių susitarimų liko. Liko susitarimas dėl vidutinio ir mažo nuotolio raketų likvidavimo, susitarimas dėl tolimesnio strateginio puolamojo ginklavimosi mažinimo liko. Viskas. Manau, ir šitie greitai dings“, – sakė J. Bužinskis.

Dideli kariniai konfliktai ateityje tikriausiai neapsieis be viršgarsinio ginklo ir kosminės žvalgybos. Šioms sritims visų pirma ir skiriama lėšų. Rusija, kaip ir JAV su Kinija - ne išimtis. Tiesa, Rusijos ekonomiką nuo JAV ir Kinijos ekonomikos skiria didelė praraja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (582)