„Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius, Rusijos ugnies nutraukimo stebėjimo centras, bendradarbiaudamas su Sirijos valdžia, rengia likusių sukilėlių ir jų šeimų narių evakuaciją iš rytinių Alepo rajonų“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Sukilėliai bus evakuojami Sirijos šiaurės vakaruose esančio Idlibo miesto link, 20-čia autobusų ir 10-čia greitosios pagalbos automobilių, nurodoma pranešime, kuris, pasak šaltinio Sirijos armijoje, buvo paskelbtas pasiekus naują susitarimą dėl Alepe likusių kovotojų evakavimo.

Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad Sirijos pareigūnai garantavo iš miesto išvykstančių sukilėlių saugumą.

Panaši evakuacija, kuri turėjo vykti trečiadienį ryte, žlugo ir Rusija pranešė, kad Sirijos armija atnaujino savo puolimą prieš rytinę Alepo dalį, nes sukilėliai pažeidė paliaubas, kurių tikslas buvo sudaryti jiems sąlygas pasitraukti.

Sukilėlių pasitraukimas iš Alepo reikštų svarbią pergalę prezidentui Basharui al Assadui, prieš kurį opozicijos jėgos sukilo 2011 metais.

Trečiadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, jog Maskva tikisi, kad sukilėlių priešinimasis Alepe baigsis per „dvi ar tris dienas“.

Maskva savo ištikimo sąjungininko B.al Assado pajėgas remia bombardavimo kampanija. Tuo tarpu Vašingtonas rėmė su režimu kovojančias sukilėlių pajėgas.

Alepo kritimas būtų didžiausias sukilėlių pralaimėjimas nuo Sirijos konflikto pradžios 2011 metais. Atkovojusi Alepą vyriausybė kontroliuotų penkis didžiuosius šalies miestus.

Per beveik šešerius Sirijos karo metus žuvo daugiau kaip 300 tūkst. žmonių, o daugiau kaip pusė visų šalies gyventojų turėjo palikti savo namus. Be to, milijonai sirų pabėgo iš šalies.

Pagalbos darbuotojas: provyriausybinės pajėgos apšaudė iš rytų Alepo išvykstančią vilkstinę

Sirijos vyriausybę remiančios pajėgos ketvirtadienį apšaudė vilkstinę, kuri rengėsi palikti sukilėlių valdomą rytinę Alepo dalį. Tai turėjo būti pirmoji evakuacija iš sukilėlių kontroliuojamos rytų Alepo dalies. Per apšaudymą buvo sužeisti trys žmonės, pranešė rajono greitosios medicinos pagalbos tarnyba, skelbia „Reuters“.

„Vilkstinę apšaudė (Sirijos) režimo pajėgos, trys buvo sužeisti, vienas jų - civilinės gynybos darbuotojas. Jie buvo nuvežti atgal į apsuptąją teritoriją", - Sirijos opoziciją remiančiam televizijos kanalui „Orient TV“ sakė Ahmed Sweid). „Orient TV“ taip pat pranešė, kad pirmoji sužeistųjų grupė išvyko iš rytų Alepo ir jau pasiekė Ramusos priemiestį.

Tuo tarpu Alepo sukilėlių grupės pareigūnas sakė, kad pirmoji vilkstinė paliko vieną rytinių miesto rajonų, bet vėliau teigė, esą ji sustojo pusiaukelėje, dar neišvažiavusi iš apsuptojo anklavo.

Iš Alepo bus evakuota 4 tūkst. sukilėlių ir jų šeimų narių, praneša valstybinė televizija

Iš paskutinių opozicijos kontroliuojamų Sirijos Alepo miesto rajonų bus evakuota mažiausiai 4 tūkst. sukilėlių ir jų šeimų narių, ketvirtadienį pranešė valstybinė televizija.

„Visos procedūros jų evakavimui parengtos“, – sakoma skubiame televizijos naujienų pranešime.

Trečiadienį dėl intensyvių kovų žlugo ankstesnis susitarimas dėl sukilėlių evakuacijos iš Alepo rytinės dalies, bet buvo pasiektas naujas susitarimas, naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango šaltinis Sirijos armijoje.