„Rusijos Federacija ir Jungtinės Amerikos Valstijos pasiryžusios padvigubinti savo pastangas, kad būtų pasiektas politinis sprendinys Sirijos konflikte“, – sakoma bendrame abiejų šalių pranešime, paskelbtame Rusijos užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje.

Abi šalys, kartu pirmininkaujančios Tarptautinei Sirijos palaikymo grupei (ISSG), pripažino pasiektą „pažangą“ pastangose sustabdyti kautynes, bet pabrėžė, kad „buvo susidurta su sunkumais ... kai kuriuose šalies rajonuose, ypač pastaruoju laikotarpiu; taip pat išlieka problemų užtikrinant humanitarinę prieigą apsiaustuose rajonuose“.

„Dėl to nusprendėme vėl patvirtinti savo ryžtą laikytis kovos veiksmų nutraukimo režimo Sirijoje ir intensyvinti pastangas užtikrinti, kad jo būtų laikomasi visoje šalies teritorijoje, – sakoma pranešime. – Taip pat ketiname skatinti pastangas teikti humanitarinę pagalbą visiems žmonėms, kuriems ji reikalinga.“

Dėl to Rusija „dirbs su Sirijos valdžia, kad būtų apribotas naudojimas rajonuose, kuriuose gyvena daugiausiai civiliai arba veikia grupės, kurios laikosi paliaubų“, nurodoma dokumente.

Tuo tarpu Vašingtonas pabrėžė esantis „pasiryžęs didinti savo palaikymą ir pagalbą sąjungininkams regione, kad jie padėtų užkirsti kelią kovotojų ir ginklų judėjimui per jų sienas ir finansinei paramai teroristinėms organizacijoms“.

Sirijos antrajame didžiausiame mieste Alepe praeitą savaitę įsigaliojo laikinos paliaubos tarp režimo pajėgų ir sukilėlių grupuočių, kai ten įsiplieskė įnirtingos kautynės, žlugus vasario 27 dieną paskelbtam ankstesniam ugnies nutraukimui.

Iš pradžių laikinos paliaubos buvo paskelbtos dviem dienoms, bet vėliau buvo pratęstos iki antradienio 0 val. 1 min. vietos (ir Lietuvos) laiku. Jos sustabdė kautynes, kurios nuo balandžio 22 dienos nusinešė beveik 300 žmonių gyvybių Alepe, kurio atskirus rajonus kontroliuoja sukilėliai arba vyriausybės pajėgos.

Jungtinės Tautos kelis mėnesius bergždžiai stengėsi rasti diplomatinį sprendinį šiam konfliktui, nuo 2011 metų kovo nusinešusiam per 270 tūkst. žmonių gyvybių, o dar milijonus gyventojų privertusiam palikti savo namus.