Tiesa, ši apklausa buvo surengta likus kelioms dienoms iki Rusijos lainerio „Airbus A321“ katastrofos Egipte. Tai, kad lėktuvas sudužo dėl teroristinio akto, praėjus savaitei nuo šios tragedijos manė 43 proc. visos Rusijos visuomenės nuomonės tyrimų centro respondentų, rašo kommersant.ru.

Į sociologų klausimą, ar artimiausiu metu Rusijoje gali įvykti „kokių nors teroristinių aktų“, 7 proc. apklaustųjų atsakė „tikrai taip“, rodo „Levada centro“ apklausa. Dar 41 proc. atsakė „veikiausiai taip“.

Tuo, kad Rusijoje nebus jokių teroristinių išpuolių, buvo įsitikinę 6 proc. apklaustųjų, o dar 28 proc. atsakė „veikiausiai ne“. 18 proc. respondentų atsakyti į šiuos klausimus negalėjo.

Rusų nuomone, didžiausias pavojus kyla iš išorės. Iš 48 proc. apklaustųjų, kurie netametė teroristinių išpuolių galimybės, 76 proc. manė, kad juos gali surengti „Islamo valstybės“ kovotojai, o 39 proc. teigė, kad juos gali surengti „tarptautiniai teroristai“.

Pavojaus iš vidaus versijos buvo ne tokios populiarios: „teroristų iš Čečėnijos ir Šiaurės Kaukazo“ grėsmę nurodė 26 proc., o kokių nors „Rusijos ekstremistų / radikalų“ pavojų – 17 proc. apklaustųjų. 6 proc. atsakyti į šiuos klausimus negalėjo.

Ši apklausa buvo surengta spalio 23 – 26 dienomis. Jos metu buvo apklausta 1,6 tūkst. žmonių 46 Rusijos regionuose.

DELFI primena, kad ketvirtadienį džihadistai išplatino vaizdo įrašą, kuriame grasina Rusijai naujomis teroristinėmis atakomis. Propagandiniame filmuke, teroristai žada – jau labai greitai Rusijoje tekės „kraujo upės“

„Islamo valstybės“ išplatintame penkių minučių trukmės vaizdo įraše kovotojai grasina Rusijai išpuoliais ir žada nuversti Kremlių. Filmuotoje medžiagoje gausu grafinių vaizdų, iliustruojančių ankstesnes grupuotės surengtas egzekucijas.

Vaizdo įrašą paviešino „Islamo valstybės“ žiniasklaidos padalinys „Al Hayat“. Vaizdo įraše džihadistai grasina nuversiantys Kremlių ir įkursiantys kalifatą įvairiose Rusijos dalyse, pavyzdžiui, Kaukaze, Uralo kalnuose ir Tatarstano Respublikoje. Kovotojai priduria, kad ne islamą išpažįstantys asmenys privalės sumokėti specialų mokestį.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas nurodė, kad Rusijos saugumo tarnybos ištirs vaizdo įrašą, kuriame taip pat grasinama atakomis Europoje.

„Islamo valstybė“ pradėjo skelbti tokio pobūdžio įrašus po rugsėjo 30 dieną Maskvos pradėtos oro antskrydžių kampanijos Sirijoje.

Primename, kad su „Islamo valstybe“ susijusi teroristinė grupuotė „Wilayat Sinai“ jau prisiėmė atsakomybę už spalio 31 d. 224 gyvybes nusinešusią Rusijos lėktuvo katastrofą Egipte, Sinajaus pusiasalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)