Šeštadienį Rusijos laivai kirto Kerčės sąsiaurį prie Krymo.

Tuo metu po Rusijos skundų JAV nusprendė nedislokuoti dviejų savo karo laivų strategiškai svarbioje Juodojoje jūroje. Baimintasi, kad Rusijos ir JAV karo laivų buvimas netoli Ukrainos gali privesti prie ginkluotos konfrontacijos.

Vašingtonas remia Kijevą, ir JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo tvirtą paramą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.

Penktadienį Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad dalis Juodosios jūros akvatorijos prie Krymo pusiasalio, kurį Rusija aneksavo 2014 m., dėl karinių pratybų bus uždaryta iki lapkričio. Tačiau laivyba Kerčės pusiasalyje neturėtų būti apribota.

Rusijos veiksmus sukritikavo ES, NATO ir Ukraina.

Tarptautinė bendruomenė nerimauja dėl konflikto Rytų Ukrainoje eskalacijos po to, kai Rusija ėmė telkti pajėgas prie sienos su Ukraina. Dalį Donecko ir Luhansko regionų beveik septynerius metus kontroliuoja Maskvai lojalūs separatistai.

Jungtinių Tautų skaičiavimu, karo Rytų Ukrainoje metu žuvo daugiau nei 13 000 žmonių.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas tik šį penktadienį pokalbių metu su V. Zelenskiu pareiškė susirūpinimą dėl Rusijos pajėgų telkimo ir paragino Maskvą atitraukti karius.

Šeštadienį Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer pareiškė, kad Rusija kelia akivaizdžią grėsmę Europos saugumui. Jos manymu, sutelkdama kariuomenę prie sienos, Rusija siekia „išprovokuoti reakciją“, tačiau „Vokietija ir Ukraina nepasiduos tokiems Rusijos žaidimams“.

Tuo metu Rusija iš šalies nurodė išvykti Sankt Peterburge reziduojančiam Ukrainos diplomatui Aleksandrui Sosoniukui. Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) jį buvo trumpam sulaikiusi ir apkaltinusi gavus konfidencialią informaciją iš Rusijos piliečio.

Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad šalies konsulas buvo sulaikytas visą naktį. Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad tai eilinė Kremliaus provokacija. Reaguodama į sulaikymą, Ukraina nurodė iš šalies išvykti vienam Rusijos diplomatui.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)