„Jei kas nors konfiskuos ką nors iš mūsų, tai pažiūrėsime, ką į tai reaguodami galėtume konfiskuoti mes“, – sakė D. Peskovas, kurį cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

Rusijos turtas Vakaruose įšaldytas dėl Maskvos karo prieš Ukrainą. ES ir JAV nori užkirti kelią Rusijai šiomis lėšomis finansuoti savo karą. Vyriausybė Kyjive reikalauja leisti naudoti Rusijos turtą karo nuostoliams kompensuoti.

„Mūsų turto neteisėto konfiskavimo klausimas vis atsiduria Europos ir JAV darbotvarkėje“, – kalbėjo D. Peskovas. Jis pagrasino, kad Rusija „nepaliks ramybėje“ tų valstybių, kurios tai įgyvendins. Rusija esą imsis teisnių veiksmų prieš tokius nepriimtinus žingsnius. Tokie veiksmai taip pat yra „rimtas smūgis visai tarptautinei finansų sistemai“, pažymėjo D. Peskovas.

Rusija grasina JAV: esame nusiteikę bet kokiems scenarijams

Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas Sergejus Riabkovas pareiškė, kad Rusija yra pasirengusi nutraukti diplomatinius santykius su JAV, jei Vašingtonas nutartų konfiskuoti Rusijos turtą arba sudarytų sąlygas karinei eskalacijai Ukrainoje, skelbia „The Moscow Times“.

„Esame nusiteikę bet kokiems scenarijams, todėl JAV gali neturėti iliuzijų, jei tokių turi, kad Rusija, taip sakant, abiem rankomis laikosi įsitvėrusi diplomatinių santykių su ta šalimi“, – pabrėžė S. Riabkovas per interviu „Interfax“.

Diplomatiniai santykiai, pasak jo, – tai „ne kažkoks totemas, kuriam privalu lankstytis, ne šventa karvė, kurią visi tausoja“. Nepaisant šito, inicijuoti santykių nutrukimo Maskva neketina, kadangi JAV ir Rusijai tenka centrinis vaidmuo tarptautinio saugumo ir strateginio stabilumo palaikymo klausimais, paminėjo S. Riabkovas.

Rusijos užsienio reikalų viceministro pareiškimas nuskambėjo pasirodžius pranešimams apie tai, kad, iškilus problemų sprendžiant pagalbos Kyjivui klausimą Kongrese, JAV prezidento Joe Bideno administracija skubiai inicijavo derybas su sąjungininkais dėl įšaldyto Rusijos turto, kaip karinės pagalbos Ukrainai, panaudojimo.

Anksčiau JAV atstovai yra pasiūlę partnerėms iš G7 pripažinti save nukentėjusiomis nuo Rusijos agresijos prieš Ukrainą ir šios aplinkybės pagrindu konfiskuoti Vakaruose įšaldytą Rusijos centriniam bankui priklausantį 280 mlrd. dolerių (255 mlrd. eurų) vertės turtą, rašė „Financial Times“.

JAV taip pat pareiškė, kad konfiskuotą Rusijos turtą būtų galima dalimis perduoti Kyjivui per Pasaulio banką arba Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką (ERPB). Tokius pervedimus, esą, būtų galima laikyti „avansu“ teikiamomis kompensacijomis už karo padarytus nuostolius, kurias Rusija privalės išmokėti, kad įsigalėtų taika.

JAV oficialūs pareigūnai mano, kad turto perdavimas galėtų būti tarptautinę teisę atitinkanti kontrpriemonė, paskatinsianti Rusiją nutraukti agresiją.

Europos Komisijos vertinimu, Rusijos centriniam bankui priklausančio turto, kuris 2022 metais buvo įšaldytas G7 šalyse, ES ir Australijoje, vertė – 260 mlrd. eurų. Minėtina, kad 210 mlrd. vertės turtas įšaldytas ES. Tą turtą sudaro grynieji pinigai ir valstybinės obligacijos eurais, doleriais ir kitomis valiutomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)