FSB nurodo, esą sprogdinimo organizatorius buvo „Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiasis žvalgybos direktoratas, jos vadovas Kyrylo Budanovas, darbuotojai ir agentai“.

FSB pranešime priduriama, kad tyrėjai nustatė 12 asmenų, kurie laikomi susijusiais su incidentu.

Rusija mano, kad ant tilto sprogęs sprogmuo buvo paslėptas rulonuose su statybine polietileno plėvele ant 22 padėklų, kurių bendras svoris – 22 770 kilogramų.

FSB teigia, kad rugpjūtį rulonai buvo laivu išvežti iš Ukrainos Odesos uosto į Bulgariją, paskui tranzitu pervežti per Poti uostą Sakartvele, tada sausuma pasiųsti į Armėniją ir vėliau keliais pasiekė Rusiją. Sprogmenys buvo įvežti į Rusiją sunkvežimiu su Sakartvelo numeriais spalio 4 d. ir atvyko į Krasnodaro regioną spalio 6-ąją, likus dviem dienoms iki sprogimų, pranešė FSB.

Ukraina netrukus sureagavo į Rusijos kaltinimus.

„Visa FSB ir Tyrimų komiteto veikla yra nesąmonė. Tai netikros struktūros, tarnaujančios Putino režimui, todėl tolesnių jų pasisakymų tikrai nekomentuosime“, – sakė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato atstovas Andrejus Jusovas.

Tilto, jungiančio Maskvos aneksuotą Krymą su Rusija, sprogimas įvyko ankstų šeštadienio rytą. Jo metu iš dalies įgriuvo dvi tilto eismo juostos, paskelbta apie tris žuvusius.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį apkaltino ukrainiečių slaptąsias tarnybas dėl didžiulio sprogimo ir jį pavadino „teroristiniu aktu“.

„Autoriai, vykdytojai ir užsakovai – Ukrainos specialiosios tarnybos“, – per susitikimą su sunkius nusikaltimus tiriančio Rusijos tyrimų komiteto vadovu pareiškė V. Putinas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

V. Putinas nurodė sudaryti vyriausybinę komisiją sprogimo priežastims ištirti ir pasekmėms pašalinti, sakė jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Vokietijos transliuotojo DW rusų tarnyba pranešė, kad šeštadienį vakare V. Putinas taip pat pasirašė dekretą „Dėl Kerčės sąsiaurio transporto perėjos apsaugos priemonių sustiprinimo“, kuriuo Federalinei saugumo tarnybai (FSB) pavesta organizuoti ir koordinuoti tilto apsaugos priemones.

Tuo metu Ukrainos prezidento patarėjas šeštadienį pareiškė, kad atsakymų dėl Krymo tilto sprogimo reikėtų ieškoti Rusijoje.

„Verta pastebėti, kad sprogęs sunkvežimis, iš visko sprendžiant, ant tilto užvažiavo iš Rusijos pusės. Tad atsakymų reikėtų ieškoti Rusijoje“, – Ukrainos prezidentūros išplatintame komentare sako patarėjas Mykhailo Podoliakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)