Šis statybų projektų biuras kuria lėktuvnešių projektus Rusijos kariniam jūrų laivynui. Tuo jis patvirtino, kad Rusija beviltiškai atsilieka nuo JAV, kurios jau 2015 m. turėtų užbaigti naujos klasės lėktuvnešį „Gerald Ford“ (CVN-78), informuoja newsru.com.

„Šiandien nėra techninės užduoties rusų perspektyviam lėktuvnešiui. Tokie laivai kainuoja nuo 100 mlrd. rublių iki 300 mlrd. rublių. Nuo projekto pradžios iki vėliavos iškėlimo praeina apie 10 metų. Lėktuvnešiai įtraukti į laivų statybos programą iki 2050 m., bet pagal datas jie ten užrašyti vėliau, nei norėtųsi“, – teigė S. Vlasovas interviu ITAR-TASS.

S. Vlasovas pabrėžė, kad šiuo metu Rusijoje yra visa unikali ginkluotės įranga, reikalinga lėktuvnešiams. „Elektros prietaisai, šviesos technika, radijo ryšys ir elektronika, navigacinės sistemos – visa tai galima padaryti. Dalį įrangos tektų pirkti užsienyje. Bet kuo toliau atidėliosime darbų pradžią, tuo sudėtingiau bus“, – pabrėžė jis.

Jis taip pat papasakojo, kad Rusijoje jau vykdomi elektromagnetinės aviacinės katapultos lėktuvnešiams kūrimo darbai. Jos kūrimu užsiima rusų įmonė, bet „dar anksti skelbti jos pavadinimą“, – sakė S. Vlasovas. Jis taip pat atsisakė prognozuoti, kiek laiko prireiks jos kūrimui.
„Bėda ta, kad amerikiečiai prie to dirba daugiau nei 10 metų. Jie savo pirmą elektromagnetinę katapultą tik 2016 m. statys į naują lėktuvnešį „Gerald Ford“, – pridūrė jis.

Na o šaltinių duomenimis, garinė katapulta vos ne du kartus patikimesnė už elektromagnetinę – kritinių gedimų skaičius dar labai didelis. Garinėmis katapultomis Rusijoje niekas neužsiima, nes tam reikalinga atominė energetika.

Vasarį S. Vlasovas pasakojo 8-oje tarptautinėje karinės sausumos ir jūrų ginkluotės parodoje, kad jo vadovaujama „Nevskojė PKB“ iniciatyvos tvarka kuria trijų tipų – lengvojo, vidutinio ir sunkiojo – lėktuvnešių projektus Rusijos kariniam jūrų laivynui. Šie darbai suteiks galimybę per trumpą laikotarpį pereiti prie pasirinkto tipo lėktuvnešio, jei būtų priimtas toks sprendimas.

Apie tai, kad Rusijos kariniam jūrų laivynui reikia šiuolaikinių lėktuvnešių, Karinio jūrų laivyno vadovybė kalba jau ne pirmus metus. 2009 m. Vyriausiajame štabe tvirtino, kad Rusijos karinio jūrų laivyno plėtros koncepcija, paskaičiuota 2050 – 2060 metams, numato penkių–šešių lėktuvnešių grupių sukūrimą, o jų statybas turėjo pradėti nuo 2012 m. Tačiau buvęs gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas pareiškė, kad tam nėra pinigų.

Gynybos ministru tapus S. Šoigu, atsinaujino kalbos apie naujus lėktuvnešius. „Mums tai labai reikalinga“, – pareiškė Rusijos karinio jūrų laivyno vyriausiasis vadas Viktoras Čikrovas žurnalistams 2012 m. lapkritį. Tada jis pranešė, kad jau „vyksta naujojo lėktuvnešio pavidalo konkurso darbai“, – o projektas turi būti baigtas iki 2020 m.

Šiuo metu Rusijos kariniame jūrų laivyne yra vienintelis sunkusis lėktuvnešis „Admirolas Kuznecovas“.