Vieno opozicijos įstatymų leidėjo padėjėjas 39 metų Leonidas Razvozžajevas šiuo metu yra suimtas ir laukia teismo, kaltinant jį kartu su kitais kairiaisiais aktyvistais kursčius masinius neramumus prieš V.Putiną.

Ši byla sukėlė tarptautinės bendruomenės susirūpinimą, kai L.Razvozžajevas pareiškė, jog praeitą mėnesį kaukėti vyrai pagrobė jį Ukrainoje, kur jis siekė įgyti Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlio statusą, išvežė į Rusiją ir kankino, kad jis prisipažintų. Vėliau aktyvistas atšaukė savo prisipažinimą.

Rusijos tiriamasis komitetas ketvirtadienį pareiškė atlikę "išsamų" aktyvisto pareiškimų tyrimą, tačiau jų esą nepavyko patvirtinti.

"Dėl to tyrimo institucijos nusprendė nekelti baudžiamosios bylos", - sakoma komiteto pranešime.

"Be savo pranešimo, pats Razvozžajevas negalėjo pateikti tyrėjams jokių dokumentų ar daiktinių įrodymų dėl prieš jį įvykdytų nusikaltimų. Razvozžajevas atmetė pasiūlymą patvirtinti savo parodymus tiriant poligrafu", - pridūrė tyrėjai.

Jie taip pat nurodė apklausę keletą liudininkų, kurie patvirtino, kad aktyvisto teiginiai yra "nepatikimi". Pasak tyrėjų, L.Razvozžajevas savo noru grįžo į Rusiją spalio 19 dieną.

Tiriamasis komitetas pridūrė, kad L.Razvozžajevas patvirtino neteisėtai išvykęs į Ukrainą spalio 16 dieną, naudodamasis savo brolio pasu.

Rusijos generalinė prokuratūra nurodė tyrėjams patikrinti tą incidentą, sakoma pranešime.

Trečiadienį Rusijos tyrėjai taip pat pateikė L.Razvozžajevui kaltinimus dėl ginkluoto apiplėšimo, įvykdyto Sibite prieš beveik 15 metų.

Rusijos teisėsauga pradėjo tyrimą dėl L.Razvozžajevo, judėjimo "Kairysis frontas" lyderio Sergejaus Udalcovo ir jo padėjėjo Konstantino Lebedevo po to, kai viena Kremliaus politiką palaikanti televizija parodė dokumentinį filmą, kuriame keliami įtarimai, jog jie planavo įvykdyti perversmą ir buvo finansuojami vieno Gruzijos įstatymų leidėjo.