30 metų režisierius Timofejus Kuliabinas naujienų agentūrai AFP sakė, kad kaltinimai jam pareikšti dėl operos pastatymo Novosibirsko valstybiniame operos ir baleto teatre, kur premjera įvyko gruodžio mėnesį.

„Tai – absurdas. Tiesą sakant, nenoriu dalyvauti tame, kas yra absurdas“, – sakė jis.

„Man susidarė visiško nesupratimo įspūdis“, – kalbėjo režisierius.

Pasak prokurorų, praėjusiais metais prestižiniu Auksinės kaukės prizu apdovanotas režisierius „viešai paniekino krikščionių religinio garbinimo objektą – Jėzaus Kristaus įvaizdį Evangelijoje“.

Už tai įstatymai numato iki 200 tūkst. rublių (4,5 tūkst. eurų) administracinę baudą pareigūnui.

Prieš trejus metus merginų grupės „Pussy Riot“ narėms buvo skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė už „chuliganizmą“. Moterys buvo nuteistos už tai, kad neva įžeidė tikinčiųjų jausmus, kai Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje 2012 metų vasarį atliko dainą prieš Vladimirą Putiną.

Byla dėl operos pastatymo buvo pradėta po Novosibirsko metropolito Tichono skundo prokurorams, esą jis sulaukė įžeistų tikinčiųjų nusiskundimų.

„Aš parašiau (prokurorams), kad „Tanhoizeris“ pažeidžia tikinčiųjų teises... Kitaip sakant, tikintieji yra įžeisti“, – Tichonas sakė šį mėnesį vykusioje spaudos konferencijoje.

„Nenoriu ir negaliu suprasti ortodoksų aktyvistų vertybių sistemos, – vėliau sakė režisierius. – Jie neturi nieko bendra su teatru“.

Pasak jo, prieš kelias dienas jis ir teatro vyriausiasis režisierius Borisas Mezdrichas buvo iškviesti pasiaiškinti į prokuratūrą.

T.Kuliabinas sakė besibaiminantis, kad teismas gali liepti iš spektaklio išimti įžeidžiančias scenas arba visai išbraukti operą iš teatro repertuaro.

„Viskas priklauso tik nuo vaizduotės“, – sakė jis.

Po „Pussy Riot“ atvejo 2013 metais Rusijoje buvo priimtas naujas baudžiamojo kodekso įstatymas, numatantis iki trejų metų laisvės atėmimo bausmę už tikinčiųjų jausmų įžeidimą viešais veiksmais. Lieka neaišku, kuo šis nusikaltimas skiriasi nuo „administracinių“ nusižengimų.

R.Wagnerio opera pirmą kartą buvo atlikta 1845 metais. Jos herojus pasiduoda Veneros kerams, tačiau galiausiai grįžta į Katalikų Bažnyčią.

Rusų režisieriaus operos pastatyme veiksmas vyksta mūsų dienomis, o pagrindinis jos veikėjas yra kino režisierius, sukūręs juostą apie neva nuodėmingą Kristaus jaunystę.