Kaip rašo Lenkijos naujienų agentūra PAP, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pagerbė keturiskart "Oskarui" nominuotą 84 metų režisierių už indėlį vystant Rusijos ir Lenkijos kultūrinius ryšius.

2007 metais sukurtas A.Wajdos filmas "Katynė" (Katyn) vaizduoja Antrojo pasaulinio karo metų įvykius, susijusius su tūkstančių Lenkijos karių nužudymu viename miške netoli Rusijos vakarinio miesto Smolensko.

Tuo tarpu Sovietų Sąjunga ir Rusija iki 1990 metų dėl Katynės žudynių kaltino nacistinę Vokietiją.

Tuo tarpu A.Wajda, kurio tėvas buvo sušaudytas Katynėje, savo filme atskleidžia, jog dėl šių tragiškų įvykių kalta Sovietų Sąjunga, žiauriai baudusi drįsusius abejoti jos diktatoriaus Josifo Stalino autoritetu.

Filmą "Katynė" Rusijoje buvo draudžiama rodyti iki šių metų balandžio, kai buvo minimos žudynių 70-osios metinės.

Ši skaudi istorinė patirtis iki šiol kursto konfliktus tarp abiejų šalių, o Lenkijos vyriausybės reikalauja, kad Rusija perduotų jai dokumentus, susijusius su Katynės bylos tyrimu.

Tačiau Maskvos ir Varšuvos santykiai pagerėjo nuo balandžio, kai per lėktuvo katastrofą žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir daug kitų aukštų pareigūnų, keliavusių į Katynės aukų pagerbimo ceremoniją.

A.Wajda 2000 metais pelnė garbės "Oskarą" už indėlį į pasaulio kiną.