Kaip per trumpą spaudos konferenciją ketvirtadienį pareiškė oficialus Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius, jis nieko nėra girdėjęs apie tokį prašymą, nors žiniasklaida ta tema ir daug rašo.

Atstovas pakartojo minėtosios ministerijos vadovo Sergejaus Lavrovo žodžius, jog šiuo metu pagrindinė užduotis – „išvengti pilietinio karo Ukrainoje grėsmės“.

Gegužės 12 dieną po vadinamojo referendumo prorusiškai nusiteikę separatistai pasiskelbė sukūrę nepriklausomą valstybę ir pasiprašė priimami į Rusijos Federacijos sudėtį.

Ukrainos valdžia, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos mano, jog už „referendumą“ Donbase atsakinga Rusijos valdžia.

Pirmadienį Rusijos prezidento spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame tvirtinta, kad Rusija atidžiai stebėjo pasirengimą referendumams dėl savivaldos Ukrainos rytinėse Donecko bei Luhansko srityse ir gerbia juose pareikštą gyventojų valią, kuri turi būti įgyvendinta taikiomis priemonėmis.

„Maskvoje su pagarba žiūrima į Donecko ir Luhansko sričių gyventojų valios pareiškimą, remiantis tuo, kad referendumų rezultatų praktinis įgyvendinimas vyks civilizuotai, be jokių prievartos recidyvų, per dialogą tarp Kijevo, Donecko ir Luhansko atstovų“, – rašoma Rusijos prezidento spaudos tarnybos išplatintame pareiškime.

Prorusiški sukilėliai paskelbė, kad sekmadienį Luhansko ir Donecko regionuose jų organizuotuose referendumuose triuškinama dauguma balsavusių rinkėjų pasisakė už nepriklausomybę nuo Kijevo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas regione vykusių „referendumų“ kol kas nekomentavo.