Kaip skelbia Karo tyrimų institutas (ISW), Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu pozicija dėl Juodosios jūros laivyno „apsaugojimo“ sukuria sąlygas jam prisiimti nuopelnus už sėkmę arba suversti kaltę vadams už nesėkmę.

Anot ISW analitikų, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rengiamos atakos privertė Rusiją perdislokuoti didžiąją dalį Juodosios jūros laivyno laivų iš pagrindinės bazės Sevastopolyje į mažesnes ir ne tokias pajėgias bazes, pavyzdžiui, esančią Novorosijske.

Remiantis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginių komunikacijų centro informacija, 2024 m. vasario mėnesio pradžioje dėl ukrainiečių smūgių apie 33 proc. Juodosios jūros laivyno (maždaug 24 laivai ir vienas povandeninis laivas) buvo sunaikinta arba išvesta iš rikiuotės.

Rusijos karo laivai

ISW pridūrė, kad S. Šoigu apsilankė okupuotame Sevastopolyje esančioje Juodosios jūros laivyno vadavietėje ir išklausė ataskaitą apie Ukrainos operacijas bei Juodosios jūros laivyno veiksmingumą.

Kaip sakė Rusijos gynybos ministras, Juodosios jūros laivynas turėtų kasdien rengti kontrsmūgių pratybas ir sumontuoti papildomų ginklų, pavyzdžiui, stambaus kalibro sistemų ir kulkosvaidžių. ISW analitikai negali patvirtinti, kad viceadmirolas Sergejus Pinčiukas pakeitė ankstesnį Juodosios jūros laivyno vadą admirolą Viktorą Sokolovą.

Kaip pranešė karinis jūrų laivynas, Rusijos Federacija (RF) ieško būdų savo laivams nuo ukrainiečių atakų apsaugoti. Dėl šios priežasties buvo pakeistas Juodosios jūros laivyno vadas.

The Wall Street Journal“ rašė, kad pergalė prieš Juodosios jūros laivyną leido ukrainiečiams išspręsti grūdų eksporto problemą.

Rusijos karo laivai

Analitikų teigimu, apgadintų Rusijos karo laivų, įskaitant remontuojamus, skaičius iš tikrųjų yra didesnis, nei skelbiama, o okupantai teturi penkis eksploatuojamus didžiuosius amfibinius desanto laivus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją