Apie 50 visureigių, sunkvežimių ir sniego motociklų, skambant maršo muzikai, pravažiavo gatve, o virš snieguotos Rusijos kalnakasių bendruomenės Barencburgo praskrido sraigtasparnis – tai neįprastas vaizdas NATO šalyje.

Kai kurie už Rusijos konsulo automobilio važiavusių transporto priemonių vairuotojai ir keleiviai buvo apsirengę žalios spalvos apranga, panašia į karines uniformas.

Norvegijos interneto portalas „Barents Observer“ tai pavadino „karinio stiliaus propagandiniu paradu“.

Svalbardas, dar žinomas kaip Špicbergenas, yra maždaug už 1 000 kilometrų nuo Šiaurės ašigalio.

Teritorija, maždaug dvigubai didesnė už Belgiją, valdoma pagal 1920 metų Paryžiaus sutartį, kurioje pripažįstamas Norvegijos suverenitetas, tačiau kitų ją pasirašiusių šalių piliečiams suteikiama teisė eksploatuoti jos gamtinius išteklius „absoliučios lygybės pagrindu“.

Todėl Rusijos valstybinė bendrovė „Trust Arktikugol“ eksploatuoja anglių kasyklą Barencburge, kaime, kuriame gyvena apie 300-400 rusakalbių, daugiausia rusų ir ukrainiečių iš Donbaso, taip pat stovi Lenino statula.

Sutartyje taip pat numatyta, kad Svalbardo teritorijos „niekada negali būti naudojamos kariniams tikslams“.

Daugelio ekspertų teigimu, Rusijos buvimą Svalbarde iš esmės lemia strateginė salyno padėtis Arktyje, į šiaurę nuo regiono, kuriuo naudojasi jos Šiaurės laivynas, kad pasiektų Atlanto vandenyną.

Norvegijos Svalbardo gubernatorius Larsas Fause sakė, kad „per socialinę žiniasklaidą pastebėjo, jog Barencburge buvo surengtas gegužės 9-osios minėjimas“.

„Norvegijoje egzistuoja susirinkimų laisvė, – sakė jis pareiškime, atsiųstame AFP elektroniniu paštu. – Bet minėjimas atrodo didesnis ir turintis kitokią raišką nei anksčiau“.

L. Fause sakė, kad buvo iš anksto informuotas apie planus, bet ne apie detales, ir atsisakė kvietimo dalyvauti, kaip ir pernai, „dėl karo Ukrainoje“.

Norvegijos užsienio reikalų ministerija teigė, kad „Pergalės dienos minėjimas įgavo kitokią reikšmę, atsižvelgiant į neteisėtą Rusijos karą Ukrainoje“. „Suprantama, kad tai sukelia neigiamų reakcijų“, – sakė atstovė spaudai Ragnhild Simenstad.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją