Šiais duomenimis, šešių tokių atvejų būta Sankt Peterburge. „Jie sulaužys mums pirštus, jei nepasirašysime (dokumentų)“, – cituojamas vienas vyras. „Šaukimuose nurodoma, jog sulaikyti asmenys per kelias dienas turi atvykti į karinį komisariatą, kad būtų patikslinti jų duomenys ir jie būtų įtraukti į karinę įskaitą“, – rašo rusų „Telegram“ kanalas „Rotonda Media“.

Apie A. Navalno mirtį kalėjime pranešta praėjusį penktadienį. Antradienį Kremliaus atstovas gynė brutalius Rusijos valdžios aparato veiksmus prieš žmones, atėjusius pareikšti pagarbą A. Navalnui. Uniformuoti pareigūnai vykdė savo užduotį remdamiesi įstatymais, sakė Dmitrijus Peskovas.

Rusijos nevyriausybinės organizacijos „OVD Info“ duomenimis, po A. Navalno mirties Rusijoje buvo sulaikyta šimtai žmonių, kurie dėjo gėlių prie paminklų politinio smurto aukoms.

Įkalintas opozicijos politikas Vladimiras Kara-Murza ketvirtadienį paragino rusus tęsti kovą už demokratiją, nepaisant A. Navalno mirties Arkties kalėjime.

„Vis dar negaliu nei racionaliai, nei emociškai suvokti to, kas įvyko. Bet jei pasiduosime niūrumui ir nevilčiai, tai būtent to jie ir nori. Neturime teisės taip elgtis, esame skolingi savo žuvusiems bendražygiams“, – sakė V. Kara-Murza, kalbėdamas teismo posėdyje per vaizdo ryšį.

A. Navalno mirtis praėjusią savaitę sukėlė šoką Rusijos opozicijai, kurios narių didžioji dalis yra tremtyje, už grotų arba mirę.

Dvigubą Rusijos ir Jungtinės Karalystės pilietybę turintis V. Kara-Murza pernai buvo nuteistas 25 metams kalėjimo. Kiek žinoma, tai ilgiausia bausmė iš visų įkalintų prezidento Vladimiro Putino kritikų.

V. Kara-Murza taip pat buvo artimas kitam opozicijos politikui Borisui Nemcovui, kuris 2015 metais buvo nužudytas netoli Kremliaus.

O A. Navalno mirtis praėjusią savaitę sukėlė nerimą dėl likusių Rusijoje įkalintų Kremliaus kritikų.

Paties V. Kara-Murzos sveikata kalėjime pablogėjo – pasak jo advokatų, jis turi rimtų sveikatos problemų, kurias sukėlė du apsinuodijimai.

Tačiau iš kalėjimo Sibire V. Kara-Murza išreiškė viltį, kad „Rusija taps normalia, laisva, demokratine Europos šalimi“.

„Aleksejus sakė: nepasiduokite. Neįmanoma pasiduoti“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją