Krizė ištiko Rumuniją, vieną skurdžiausių Europos Sąjungos valstybių, šaliai kovojant su mirtina ketvirtąja koronaviruso banga, o rumunams žiemai artėjant gresia didžiulės sąskaitos dėl kylančių energijos kainų.

49 metų buvęs bankininkas F. Citu yra ministras pirmininkas tik nuo gruodžio mėnesio po ankstesnių parlamento rinkimų, tačiau nuo jo jau nusigręžė jo centro dešiniųjų koalicijos partnerė ir smarkiai kritikavo kairieji.

Centro dešiniųjų partija USR praėjusį mėnesį pasitraukė iš liberalios koalicijos, apkaltinusi F. Citu „diktatorišku požiūriu“. Kairiųjų opozicijos socialdemokratai (PSD) kaltina jo vyriausybę „skurdinant rumunus ir didinant šalies skolas.“

Antradienį šalyje, kurioje gyvena daugiau nei 19 milijonų žmonių, per 24 valandas užfiksuota daugiau nei 15 tūkst. koronaviruso atvejų ir 252 mirties atvejai. Iki šiol pandemija Rumunijoje nusinešė 37 929 gyvybes.

Įstatymų leidėjai iš USR ir PSD, paprastai – mirtini priešai, dabar atrodo linkę atidėti į šalį nesutarimus ir antradienį balsuoti už nepasitikėjimą. Diskusijos dėl pasiūlymo prasidėjo parlamente prieš pat 10.00 val. Grinvičo laiku (13 val. vietos laiku), rezultato laukiama vakarop.

„Ką laimėsite, įstūmę šalį į chaosą?“ – klausė F. Citu diskusijų pradžioje kreipdamasis į oponentus.

Kraštutinių dešiniųjų partija AUR taip pat pareiškė, kad balsuos už šį pasiūlymą. Visų trijų partijų įstatymų leidėjai gali surinkti iki 280 balsų, kur kas daugiau, nei būtiną minimalų 234 balsų skaičių, reikalingą vyriausybei nuversti. Tačiau net jei pasiūlymas būtų priimtas, F. Citu vyriausybė galėtų išlikti – iš pradžių laikinai, bet galbūt ir ilgiau.

Pagal Konstituciją centro dešinės prezidentas Klausas Iohannisas turėtų paskirti naują ministrą pirmininką. Vis dėlto spėliojama, kad K. Iohannisas gali tiesiog dar kartą nominuoti F. Citu, o tai išprovokuotų kitas partijas reikalauti naujų rinkimų, kurie, remiantis dabartinėmis apklausomis, greičiausiai būtų palankūs tik kairiesiems PSD.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)