Per balsavimą dvejų rūmų parlamente, įtvirtinusį kairiosios vyriausybės įtaką, už T.Basescu nušalinimą balsavo 256 iš 372 deputatų, rodo galutiniai rezultatai.

"Traianas Basescu ir keli jo aplinkos nariai neteisėtai ir pažeisdami konstituciją pertvarkė Rumuniją į faktinį prezidentinį režimą", - pareiškė valdančiosios kairiosios Socialliberalų sąjungos (USL) lyderis Crinas Antonescu (Krinas Antonesku).

Šis balsavimas buvo dalis platesnio politinio kivirčo, paralyžiavusio įstatymų leidybą, susilpninusio lėjos kursą ir padidinusį abejones, ar Rumunija bus pajėgi vykdyti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir kitų donorų jai suteiktos 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų) paskolos sąlygas, dėl ko nukentėjo Rumunijos obligacijų vertė.

Prezidentas oficialiai vadovauja Rumunijos užsienio politikai ir teikia premjero kandidatūrą.

Nors šios šalies vadovo vaidmuo yra iš dalies reprezentacinis, T.Basescu sugebėjo daryti įtaką ankstesnės vyriausybės vykdytai griežto taupymo politikai per savo glaudžius ryšius su centro dešiniąja Demokratų Liberalų partija (PDL), vadovavusia tuomečiam ministrų kabinetui.

C.Antonescu, kurio partija inicijavo penktadienį vykusį balsavimą, dabar perims prezidento įgaliojimus 30 dienų, kol T.Basescu yra nušalintas - ruošiantis referendumui, per kurį bus nuspręsta, ar šalies vadovui turi būti surengta apkalta.