Filmuotoje medžiagoje, rumuno paskelbtoje socialinėje žiniasklaidoje, matyti sprogimas kitoje upės pusėje. Rusijos dronai smogė į Ukrainos Renio miesto uostą ant Dunojaus upės. Ukrainos pareigūnai pranešė, kad Rusijos dronų ataka prieš uosto infrastruktūrą pietiniame Odesos regione truko apie keturias valandas.

Renis yra Ukrainos uostamiestis, kuriame Dunojus sudaro natūralią sieną su Rumunija, taip pat vos už kelių kilometrų nuo Moldovos sienos.

„Griežtai smerkiu neseniai įvykdytas Rusijos atakas prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą Dunojaus upėje, labai arti Rumunijos“, – tviteryje parašė K. Iohannisas. „Šis pastarojo meto eskalavimas kelia rimtą pavojų saugumui Juodojoje jūroje. Tai taip pat turi įtakos tolesniam Ukrainos grūdų tranzitui, taigi ir pasauliniam maisto saugumui“, – pridūrė jis.

Dunojaus deltos regionas, nusidriekęs per Rumuniją ir Ukrainą, naudojamas kaip Ukrainos grūdų eksporto kelias. Praėjusią savaitę Rusija pasitraukė iš svarbaus susitarimo, leidusio saugiai eksportuoti Ukrainos grūdus per Juodąją jūrą. Nuo tada Rusija taikosi į grūdų eksportui gyvybiškai svarbią infrastruktūrą.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 m. vasarį per Rumunijos Juodosios jūros Konstancos uostą buvo vežama daug Ukrainos eksportuojamų grūdų.

Pirmadienį Rumunijos ministras pirmininkas Marcelis Ciolacu paragino Rusiją nustoti bombarduoti Ukrainos uostų infrastruktūrą. „Rumunija ir toliau rems Ukrainą ieškant praktinių sprendimų tolesniam grūdų eksportui į pasaulines rinkas“, – sakoma jo pranešime spaudai.

Rusijos atakas, „nukreiptas prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą palei Dunojų, netoli Rumunijos sienos“, pirmadienį pasmerkė ir Moldova.

Moldovos užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad Rusijos kariuomenės įvykdytas uosto infrastruktūros apšaudymas naktį į pirmadienį atsilieps tolesniam grūdų eksportui iš Ukrainos. „Šis žiaurus išpuolis kelia didelę riziką Ukrainos grūdų eksportui ir regioniniam bei pasauliniam aprūpinimui maistu“, – sakoma Moldovos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Kaip pranešė „Ukrinform“, liepos 23-osios naktį beveik keturias valandas trukusi Rusijos bepiločių orlaivių „Shahed-136“ ataka buvo nukreipta į Dunojaus uosto infrastruktūrą Odesos regione.

Operatyvinė vadovybė „Pietūs“ pranešė, kad Ukrainos oro gynyba sunaikino tris bepiločius orlaivius. Per smūgius buvo suniokotas angaras su grūdais, apgadintos cisternos, skirtos kitų rūšių kroviniams laikyti, kilo gaisras vienoje iš gamybinių patalpų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją