Mažai žinoma Viorica Dancila yra jau trečia šios Europos Sąjungos narės premjerė per pastaruosius septynis mėnesius. Ji pakeitė dėl Socialdemokratų partijoje (PSD) įsiplieskusių vidaus kovų dėl valdžios atsistatydinusį vyriausybės vadovą Mihai Tudose.

54 metų politikė pažadėjo tęsti savo kairiosios partijos programą: didinti pensijas ir viešojo sektoriaus atlyginimus, taip pat stiprinti ryšius su Europos Sąjunga.

Tačiau ji nesiima spręsti Briuseliui susirūpinimą keliančių klausimų dėl prieštaringai vertinamos teismų reformos, kurios įstatymą gruodį ppriėmė PSD vadovaujama koalicija.

Numatoma apriboti Rumunijos antikorupcinių tyrimų institucijos (DNA) galias ir prezidento teisę blokuoti vyriausybės teikiamas aukšto rango prokurorų kandidatūras.

Šios priemonės išprovokavo masinius protestus, įskaitant Bukarešte sausio 20-ąją vykusią demonstraciją, į kurią susirinko 30 tūkst. žmonių.

Pirmadienį DNA vadovė Laura Codruta Kovesi sakė naujienų agentūrai „Agerpres“, kad įsigaliojus šiai reformai prokurorai nebeturės galimybės tirti aukšto rango pareigūnų veiksmų.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ir jo pavaduotojas Fransas Timmermansas praeitą savaitę paskelbtame bendrame pareiškime perspėjo Rumuniją „nenukrypti nuo kurso“ ir pridūrė, kad jie atidžiai išnagrinės siūlomas pataisas „kad įvertintų jų poveikį pastangoms užtikrinti teismų nepriklausomybę ir kovoti su korupcija“.

Tačiau Rumunijos kairiojo sparno vyriausybė gina savo reformų planą, tvirtindama, kad puoselėja teisinės valstybės principus ir siekia veiksmingiau kovoti su korupcija. Ji pažymėjo esanti pasirengusi „nuoširdžiam ir konkrečiam dialogui“, kad būtų išsklaidyti visi būgštavimai.